От днес Гърция започва да пропуска превозвачи през пропускателните си пунктове. Г​КПП „Илинден – Ексохи” е отворен за превозвачи, съобщиха ог МВнР.

Според официално оповестеното решение на министрите на здравеопазването и на инфраструктурата и транспорта на страната се разрешава преминаването на камиони за превоз на стоки и товари, като в превозното средство трябва да има само един водач.

Шофьорите трябва да попълнят Формуляр за локализиране на пътници (PLF), който е необходимо да бъде подаден най-малко 24 часа преди да се осъществи влизането в страната, но няма изискване за отрицателен тест за COVID-19, което все пак е напредък.

МВнР оповести, че подкрепя напълно справедливите искания на българските превозвачи за възстановяване на свободното движение на хора и стоки. Министерството ни не е спирало да настоява пред гръцките власти за това.

За това е настоявала и лично пред гръцкия си колега Никос Дендиас вицепремиерът ни Екатерина Захариева.

По повод отварянето на ГКПП „Илинден – Ексохи” в Министерството на вътрешните работи бяха проведени няколко срещи с представители на гръцкото посолството у нас. От мисията ни в Гърция отправяха нееднократно искането на българската страна пред гръцките институции.

Локални проблеми в България

Продължава ожесточената борба с пожара в предприятието „Свилоза”. Огънят избухна вчера (понеделник) преди обед.

Горят сухи дървета на площ от около 800 кв.м. В гасенето участват около 50 огнеборци.

Късно снощи излезе силен вятър, който допълнително затрудни пожарникарите и забави работата. Очаква се сухото време да продължи и днес.

Екипи на регионалната екоинспекция замерват състоянието на въздуха. Към този момент няма значителна промяна в показателите.

Пожарът е локализиран, но огнеборците прогнозират, че тлеенето ще продължи поне още 3 дни.

„Предприятието е старо. Дървесината се обелва и се натрупват кори, които гният е се самозапалват. Изключваме човешка намеса.

Започнах проект за изграждане на централа за биомаса, за да може тя да се изгаря. Заради коронавируса обаче нещата се забавиха”, заяви собственикът на „Свилоза” Красимир Дачев.

Още от столицата

Кола горя в центъра на София снощи привечер. За това съобщават свидетели на инцидента.

Очевидец разказва, че пожарната идва само след около 10 минути, и то в най-натовареното време от деня. Пострадали от ситуацията не са регистрирани.

Все още не е ясно дали пожарът е умишлен.

Опасно спукване на газова тръба

Газова тръба се е спукала в столицата. Инцидентът е станал в района на кръстовището между "Симеоновско шосе" и Околовръстния път.

На мястото веднага са изпратени и бързо са пристигнали аварийни екипи и ситуацията е овладяна успешно. Към момента движението преминава без проблем. Няма опасност за хората в близост.