Да се замрази повишението на минималната работна заплата за догодина. С това предложение излязоха работодателите. Скокът във възнагражденията коментираха председателят на АИКБ и член на АОБР Васил Велев и икономистът от политическа партия КНСБ Любослав Костов.

„За нас това е икономическата логика. Ние не искаме заплатата да замръзне, искаме хората да получават повече.

Ръстът, обаче, който беше направен за тази година, около 10%, беше осъществен при прогноза, че ще имаме над 3-процентен ръст на БВП за 2020 г.

Вече е отчетен спад за второто тримесечие от 8,5% спрямо същия период за миналата година. Според Европейската комисия прогнозата за цялата е за спад от 7,1%.

Нещо повече, ЕК смята, че догодина европейската икономика, в това число и българската няма да се възстанови напълно. През 2020 г. ще слезем на нивото на 2018 – 2017 г. като БВП и продажби на компаниите.”, обясни угрижен Велев.

Той коментира и доколко повишаването с 40 лева на заплатите би се оказало проблем за работодателите.

„Когато има криза и ръст на безработицата, разумното действие е да не се увеличават административни прагове, минимални работни заплати, за да могат да бъдат наемани по-лесно безработните и нискоквалифицираните работници.”, каза още Велев.

Председателят на АИКБ посочи още, че в момента се наблюдава ръст на средната работна заплата, което все пак е вид удовлетворение.

„Той е абсолютно механичен, защото при криза се съкращават най-напред нискоквалифицираните работници и тези с лоши трудови навици.”, допълни Велев.

Според Любомир Костов от КНСБ при криза трудът е най-ощетеният.

„Ако трябва да орязваме някакви разходи, то винаги са тези за труд.“ – сподели Костов.

Като заговорихме за разумни действия

Европейският съюз официално поиска властите в град Минск да освободят абсолютно всички задържани по политически причини. Във вчерашния ден една от лидерките на опозицията в Беларус изчезна твърде съмнително и дори медиите писаха, че е отвлечена от маскирани мъже.

Условията на Брюксел

Брюксел поиска да бъде освободена не само Мария Колесникова, но и всички вкарани в арестите преди и след спорните избори, които се провеждат там от известно време насам.

Неизвестни хора вчера сутринта са отвлекли членът на Координационния съвет на опозицията в Беларус Мария Колесникова току-пред Националния художествен музей в Минск и са я отвели в микробус, съобщи беларуската телевизия.

От полицията тотално отричат, да са арестували Мария Колесникова. Друг член на ръководството на опозицията, Максим Знак, заяви, че не може да се свърже с Колесникова по телефона.

В неизвестност са и други двама души, членове на Координационния съвет на опозицията - Иван Кравцов и Антон Родненков. Само вчера в Беларус бяха арестувани общо над 600 души, след като в четвърти пореден уикенд имаше големи добре организирани митинги срещу президента Лукашенко.

Досега най-малко четирима демонстранти бяха убити и стотици ранени.