В началото на месец август тази година правителството на Обединеното кралство призова всички свои доставчици на лекарства да натрупат запаси, за да се подготвят за евентуални проблеми по границите, когато Великобритания прекрати връзката си с Европейския съюз в края на годината.

В официално писмо, публикувано късно в понеделник, здравното министерство посочи как фирмите могат да се подготвят за края на преходния период на Brexit. Датата е 31 декември и тогава ще се случи и въвеждането на нов митнически контрол.

"Признаваме, че световните вериги за доставки са под значителен натиск, засилен от скорошни събития с COVID-19.", пише главният търговски директор на министерството Стив Олдфийлд.

Случва ли се чудо между ЕС и Кралството

Британският премиер Борис Джонсън се закани да работи усилено за едни по-добри търговски отношения между Евпорейския съюз и Англия. През септември трябва да се случат няколко важни срещи, които по-ясно ще покажат съдбата на двете страни една без друга.

Обединеното кралство все още може да сключи изгодно споразумение за свободна търговия с ЕС, но при никакви обстоятелства няма да застраши независимостта си. От Острова заявиха готовност и за възможността да няма сделка.

Това заяви Борис Джонсън в изявление, публикувано от британските медии.

"Все още на масата на преговорите, има споразумение, което може да бъде постигнато лесно. Ще работим усилено през септември, за да го постигнем.

То се основава на нашето разумно предложение за стандартно споразумение за свободна търговия, каквото ЕС е постигнал с Канада и много други страни. На по-късен етап, ако ЕС е готов да преосмисли позициите си и да се съгласи с това, ще се радвам.“ заяви категорично Джонсън в изявление пред медиите, публикувано в навечерието на решаващия етап на преговорите между Лондон и Брюксел, които започват утре.

"Но за да постигнем тази цел, не можем да компрометираме независимостта на държавата си, и няма да го направим", предупреди Борис Джонсън.

Той ясно определи 15 октомври като датата, за която е насрочена срещата на върха на ЕС, като краен срок за постигане или не постигане на някаква сделка. Преди това ще има контролни, кратки срещи между отделни ръководни фигури.

"ЕС е формулирал много ясен график. Аз също.

За да влезе споразумението в сила преди края на годината, е необходимо споразумението с нашите европейски приятели да бъде постигнато до срещата на върха на ЕС на 15 октомври. Така че няма смисъл да мислим за време по-късно от тази дата.

Ако до този момент няма да можем да се договорим, тогава не мисля, че ще има споразумение за свободна търговия помежду ни, всички ще трябва да приемем това и да продължим напред.“, заяви Борис Джонсън.