Метафорично сравнение за ситуацията в България

„Политическата обстановка е като язовирите – динамична, бързопроменяща се. Някой беше казал, че не е достатъчно да обичаш родината си, трябва и да работиш за нея. В момента е пълно с родолюбци, за мен не остана друго, освен да поработя малко.”, заяви екоминистърът Емил Димитров.

Екоминистърът обясни още, че се е заел и с някои от текущите си задачи – да направи баланса на язовирите за следващата година от управлението си. Министърът подчерта още, че някои язовири от години не се пълнят заради слабите валежи, а само се източват от населението.

„Един язовир по 5 години не се пълни, само се изпразва. Накрая язовирът е празен.

Един мандат като мине, по Конституция има избори и идва следващ мандат. Понякога бързо се точат язовирите, понякога и бързо се пълнят.

Общото с мен е, че трябва да предвидя какво да правим за цялата следваща година, а не знам докога ще съм министър”, обясни екоминистърът и подчерта, че неговият наследник трябва да има хоризонт пред себе си и баланс, на който да се опре."

Мнението на Еко-то по актуални въпроси

На въпрос дали е знаел, че отдава на концесия цели два плажа – на майката на лидера на ВОЛЯ Веселин Марешки, както и на неговата дясна ръка, Димитров обясни следното:

„Има съгласувателни процедури, които вървят непрекъснато. Категоричен съм, че и да е търгувано с концесия, то е станало без мое знание.“

„Труден е балансът, както при язовирите. Даваш на всички, накрая този с рибата остава недоволен.

Непрекъснато ми се налага да деля, всички са недоволни, накрая остава и язовирът празен.”, обясни политическата ситуация с метафора Димитров.

Екоминистърът коментира и ситуацията с критично ниското ниво на язовир „Копринка“. При него конкретно не работят изпускателите, което ще бъде проблеми тогава, когато язовирът се напълни.

Конкретно за този водоем, това може да се случи два пъти в годината, ако има валежи, обясни Димитров.

„От 15 години вода от яз. Копринка към яз. Жребчево е подавана в изключително минимални количества. Останалите са отивали към Стара Загора, два ВЕЦ-а, напояване и оттам към реката.

Тази година трябва да променим администрирането. Като точиш язовира за пет различни неща, а трябва и да остане пълен – няма как да се случи в четвърта поредна сушева година.

Затова трябва много внимателно от него да изпратим в яз. Жребчево, за да има за енергетика.”, обясни министърът на околната среда и водите.

Според екоминистъра ако безводието продължи с тези темпове, няма с какво да се запълват сондажите за Ямбол, Сливен, Елхово и Нова Загора. За тези общини сондажите към момента са овладяни, но опасност от водна криза винаги има.