След като в края на миналия месец вицепремиерът на Република България Томислав Дончев заяви, че следващите избори трябва да са машинни, днес тази тема отново придоби известност.

Всъщност, ето какви бяха думите на Томислав Дончев миналия месец:

„Машините трябва да са закупени и да са собственост на държавата. Нелепо е всеки път да се наемат.

Това прави изборите скъпи и създава риск за сигурността на надзорния процес.”, заяви той и акцентира върху това, че те трябва да бъдат закупени от Централна избирателна комисия (ЦИК).

„Осигуряването на машините от МС би дало повод за спекулации, че управляващите ще контролират изборния процес. ЦИК е органът, избран от НС, в който са представени всички партии и който има отговорността да организира изборите.

Той винаги е получавал подкрепа от изпълнителната власт, без правителството да се меси в изборния процес.”, каза тогава още Дончев

Ето и днешния коментар по темата

„Eдин от въпросите, който се обсъжда, е свързан с така наречените машини за гласуване. По сега действащите текстови във всички секции с над 300 избиратели трябва да има само машини. Не може да има и предсрочни избори, и машинно гласуване", заяви проф. Михаил Константинов, математик и председател на "Информационно обслужване".

По това, което се разбра от думите му, идеята изборите да се проведат в два дни прилича на пазаруването по време на епидемия.

„Първият ден да гласуват по-възрастните, а вторият по-младите. Това се среща в много страни, без да има коронавирус.", поясни Константинов.

Според бившия говорител на ЦИК - Цветозар Томов, има три причини, поради които хората могат да искат машинно гласуване. Главната причина е, че българинът има вродено недоверие към честността на изборите, елиминирането субективния фактор при броенето на гласовете и модернизиране на изборния процес.

„Трябва внимателно да бъдат описани процедурите, по които ще се съхраняват изборните книжа. Има значение кога и какви ще са следващите избори. Никъде в законопроекта не се обяснява защо се предлага за Обикновено народно събрание една изборна система, а за Велико – друга.

Член 306 има две изисквания към ЦИК. Едното е в един едномандатен район да няма гласоподаватели от различни общини, а другото те да бъдат приблизително равни по обем.", обясни Цветозар Томов, бивш говорител на ЦИК и социолог.

Бе коментирана и вълната от протести в страната

„На мен не ми хареса, че сблъсъците се превърнаха в повод за още един публичен сблъсък, в който се обсъжда кой е виновен. Не знам кой е виновен, но знам кой е отговорен – властите.

Трябва да се изясни защо се допуснаха сблъсъци при наличието на толкова полиция в центъра на София", каза още Цветозар Томов.

„Надявам се, че българският народ ще прояви разум и ще решим казуса", заключи Константинов.