Главният прокурор Иван Гешев предложи вечерен час и контрол в големите градове. Преди да сте възкликнали „Полицейщина!“, нека видим доводите му.

В интервю по-рано днес пред голяма българска телевизия, Гешев обяви:

Обявих се за радикални мерки. Страната ни е почти във военно положение. Не го казвам само аз. Така мислят половината европейски лидери и специалисти по темата.

Какво, ако не е военно положение, е това, което се случва в Сърбия, Италия, Банско? В състояние сме на война за оцеляването на български граждани. Колкото по-рано го разберем, толкова по-малко жертви ще имаме!“

Той обясни още, че прокуратурата сама по себе си не може да дава препоръки на Националния оперативен щаб относно темата за коронавируса.

Властта на институцията на Гешев е там, където става дума за законност и ред. Надзорът и контролът са нещата, с които може да се помогне.

„Контролираме доколко различните държавни институции осъществяват това, което са длъжни да правят.

Друга наша задача е противодействието на престъпността във всичките ѝ форми и проявления.“, допълни още главният прокурор.

В интервюто стана ясно, че в България започват масирани проверки в аптеки, фирми и офиси, за които има сигнали, че се извършват престъпления.

Времето ни изтича. Трябва да се подготвим за най-негативните варианти. Ако искаш мир, готви се за война. Подозирам, че ако не го направим, у нас ще стане същото, каквото се случи в Италия и Испания“, добави още главният прокурор.

Гешев поясни още, че приканва към спокойствие и с думите си не иска да предизвиква паника. „Можем да преминем през тази ситуация, само ако сме организирани“, каза в думите си главният прокурор.

За исканията му

В случай на нужда, вариантът за прибягване до налагане на вечерен час и контрол върху движението през деня, е абсолютно реален, се разбира още от интервюто.

„Вижте как процедират в Италия. Излизаш ако е крайно наложително. Има жестоки санкции, ако нарушиш правилата.“

В думите на главния прокурор се разкриха и сведения за образувани дела, които са свързани с фалшиви новини.

„Текстовете, които регламентират този вид престъпления, са морално остарели. Народното събрание трябва да ги промени.“

Иван Гешев изрази благодарност на всички, които геройски се борят на първа линия с коронавируса. „Време е да се действа!“ – призова Гешев в заключение.