47 наши сънародници, блокирани в Мароко в следствие на тамошните правителствени мерки, предприети заради COVID-19, летяха снощи с полет от Казабланка за Истанбул.

Това съобщиха от Министерство на външните работи на Република България.

Вчера те бяха сериозно уплашени заради местните реакции спрямо тях. Припомняме, че вчера в сутрешен блок организаторът на групата Ангелина Титеркова спомена, че местните хора ги гледат лошо и се страхуват за своята сигурност.

До вчера не бе ясно каква ще е тяхната съдба, след като стана ясно, че Германия и други страни процедират с изпращане на самолети. За нашенците нямаше такъв.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева е разговаряла по телефона със своите колеги от Турция и Мароко – съответно Мевлют Чавушоглу и Насер Бурита.

На турското летище нашенците биват посрещнати от представител на Генералното ни консулство в Истанбул. Автобусен превоз до българската граница ги очаква веднага след това.

Консулството ни в Одрин бе предварително информирано за маршрута на българите към дома. Оказа се помощ при преминаването на туристите през турско-българската граница.

В Европа

Докато ситуацията в Европа и света е напрегната и всяка страна се стреми да прибере своите деца при себе си, България не направи изключение с това и в европейски мащаб.

Австрийско-унгарската граница в посока България бе отворена, за да стане възможно прибирането на още хора.

Пропуснати бяха автомобили и автобуси с наши сънародници. Заедно с тях се пропускаха и румънци, за да се приберат в северната ни съседка. Нашенците продължават пътя си към България.

Заради големия брой на превозните средства, както и извършването на процедури по проверка здравето и изрядността на документите на пътниците, придвижването става бавно.

Старанието е за по-малко струпване по границите, но всичко се извършва с особени мерки за сигурност.

30-километрова опашка бе образувана на прага на Унгария заради затварянето на държавните порти като мярка срещу коронавируса.