Хотелът на „Лъвов мост“ е под карантина. Пред него има засилено полицейско присъствие. Това съобщи премиерът Бойко Борисов. Той посочи, че туристите са от Великобритания. Почивали са в Банско.

И сега накъде?

След като от снощи Банско вече е под карантина, туристите са транспортирани в столичния хотел.

Туроператорът не се е вслушал в спуснатата разпоредба туристите да бъдат извозени до летището.

По-късно днес, почиващите ще бъдат извозени със специализиран превоз до аерогарата, откъдето ще се качат на чартърен полет. Задачата с транспортирането от хотела до летището е възложена на Министерството на транспорта.

Важното изискване шофьорите да бъдат със защитни облекла ще бъде спазено, увери Борисов още снощи на извънредния брифинг.

Още от брифинга снощи

По един човек в магазина, на разстояние. Едно сигурно лекарство има срещу COVID-19 – асоциализацията!“, заяви Борисов.

Премиерът обясни още, че освен с Черно море, България граничи с Турция и Република Северна Македония, така че нашите граничари ще имат още една тежка задача.

Пропускателният режим ще се затегне и само определен тип специалисти и камиони, носещи стоки от първа необходимост, ще преминават.

Взе се решение за ограничаване, спиране с някои изключения, за затваряне на границите на Европейския съюз. Чакам от ЕК писмено да ни съобщи час, от който да въведем мярката. Ние сме готови и сега да кажат – правим го!“, поясни министър-председателят.

Той призова за изключително стриктно спазване на въведените мерки. Погледът му бе угрижен.

Борисов сравни начина, по който се работи за овладяване на ситуацията с баща, който се грижи за семейството.

В неговия случай „нашата родина България“ има нужда от грижа и колегите му правили всичко по силите си.

Тъй като ситуацията е сериозна, продължава работата по изработка на лични предпазни средства, за да се задоволи търсенето на българския пазар.

„Ако има предприятия, които нарушават мерките, ще ги затворим много бързо!“, поясни още Бойко Борисов.