Ако вчера това бе само предложение на главния прокурор Иван Гешев, то от днес Банско вече е под двуседмична карантина. През това време се забранява влизането и излизането от града.

Гратисният период за влизане на местните жители на града е днес до 20:00 часа.

Градът е блокиран от три страни – към Добринище, Разлог и село Баня. Екипи на Министерството на вътрешните работи, облечени в защитни костюми, извършват проверки на всички, които преминават през организираните пунктове.

Важно е да се каже, че снабдяването на магазините с продукти от първа необходимост ще продължи и след блокадата. Това обаче ще се извършва под строг контрол на полицейски и здравни власти.

Мерките ще се затегнат

Блокадата започна снощи около 20:00. В моментите след това на няколко пъти се стигна до напрежение сред жителите на курортния град.

Част от местното население успя да се прибере по родните си места безпроблемно.

Тези, които излизаха от селището обаче, бяха принудени да изтърпят опашки по границите, както и различни по вид и продължителност дезинфекции.

Защо всичко е толкова сериозно?

Статистически погледнато, болните в Банско не са много – 3-ма от общата бройка заболели (81).

Анализът на резултатите сочи обаче, че районът е крайно рисков заради климата и преохлаждането на горните дихателни пътища на туристите.

По последна информация, хотелите в зимния курорт не работят, а всичко на всичко, туристите не са повече от 200.

Подобно на спуснатата заповед за извозване на британските туристи от хотела на „Лъвов мост“ до аерогарата, разпореждане има и за транспортиране на всички туристи от столичната аерогара до родните им места чрез чартърни полети.