Завръща ли се една от най-опасните за човечеството болести? Виновна за Черната смърт – опустошителната епидемия, убила 50 млн. души в Европа между годините 1346 и 1353, бубонната чума отново надига глава.

Този вид чума се причинява от бактерия, преодоляваща защитата на кожата и бързо стига до лимфните възли.

Там тя се размножава със светкавична скорост и предизвиква възпаление. Светът се е срещнал с 90-процентна смъртност от този вид болест.

Бубонна чума – Къде? Какво? Как?

Заболелите са от китайска провинция, която се намира във вътрешността на Монголия. Диагнозата е поставена от пекински лекари и в момента лечението се провежда там.

Всъщност, пневмонна чума е повалила пациентите. Там процентната прогноза е още по-фрапантна. Ако не се лекува, леталният изход е 100% сигурен.

Според Световната здравна организация от 2010 г. до 2015 г. има повече от 3000 случая по цял свят, като 584 от пациентите са екзитирали.

През последните 20 години 50 хил. души са били заразени. СЗО я категоризира като „завръщаща се болест“.

Няма нужда от паника

В дни като днешните, хората са наплашени и стряскащи новини биха „попили“ в съзнанието им доста по-лесно. Както повечето управляващи, така и медиите имат задължението да успокояват населението.

Бъдете отговорни. Самодисциплината и развитието на болестта са обратнопропорционални величини – колкото повече се засили първото, толкова повече ще се забави другата част от уравнението.

Още нещо любопитно…

Британски археолози са потвърдили, че откритото наскоро древно гробище, на което се натъкнали работници, съдържа тленни останки на близо 50 000 души, споминали се от чумата от XIV век, съобщи „Скай Нюз“.

Засега са открити 13 скелета, които били заровени на дълбочина от около 2,5 метра в района на Фарингтън.

Според специалисти, това всъщност е било кризисно гробище, изградено, за да побере множеството жертви от Бубонна чума, виновна за смъртта на една трета от населението на островната държава.

В момента се извършват анализи, за да се даде по-ясна картина за това кога и какво е причинило смъртта.