УЕФА взе решение да отложи Европейското първенство по футбол заради пандемията от коронавирус, съобщава „Гардиън“.

Европейското първенство по футбол трябваше да превземе екраните през лятото, но бе отложено за следващата година заради пандемията от коронавируса COVID-19. Новите дати за шампионата на Стария континент са 11 юни – 11 юли 2021 г.

На извънредна видеоконферентна среща между всички 55 членки на УЕФА по-рано днес бе решено шампионата да бъде отложен с един доста сериозен период от цяла година.

От България се включи временният президент на БФС Михаил Касабов. Новината за съдбовното решение бе споделена първо от Норвежката футболна федерация.

Други решения, засягащи футболния календар

Финалът на Лигата на нациите също е засегнат от взетите решения. Той ще се проведе на 2-6 юни 2021 година.

В периода от 9-26 юни е насрочено Европейското първенство за младежи до 21 години, а през юни 2021 г. трябва да се проведе и дебютното издание на Световната клубна купа на ФИФА.

Съдбата на „Шампионска лига“ и „Лига Европа“ още не е ясна. Ако ситуацията с коронавируса позволи, УЕФА ще отвори времеви прозорец турнирите да се проведат през лятото на 2020 г. Така, от днес вече официално европейският футбол е парализиран.

Стана ясно, че и най-престижният футболен турнир на Южна Америка е отложен също за догодина.

47-ото издание на Копа Америка, трябваше да се състои от 12 юни до 12 юли в Аржентина и Колумбия. Решение за отлагането са взели организаторите от КОНМЕБОЛ.

Естествено, причината за отлагането на турнира е създалата се пандемия. Плановете на организаторите бяха от тази година турнирът да започне да се играе през четири години.

Припомняме, че в началото футболните срещи се играеха при празни трибуни, без публика.

Много футболни специалисти говориха за притесненията си, че мерките за футболните срещи ще ескалират рязко.

Ето, че вече е факт. Коронавирус – 1, Световен футбол – 0.