Няма да остане незабелязан случай, но всеки трябва да знае, че носи отговорност за своите пътувания. Държавата ще окаже логистична подкрепа.“ – това заяви транспортният министър Росен Желязков на проведен днес брифинг.

В Мароко, Виетнам и в други държави има блокирани туристи, но се полагат усилия те да бъдат върнати тук и поставени под наблюдение.

Според него ситуацията с блокирането в туристически аспект няма да се влезе в сила за стоките, идващи към България.

Европейската комисия е поела ангажимент за осигуряването на транспортен коридор. Входните точки на европейските държави работят нормално.

Ситуацията със стоките, влизащи в България

Това обаче важи само за стоките. По думи на министъра не е време за пътувания. „Не е време нито за пътешествия, нито за туризъм, нито за приключения. Време е за отговорност!"

България е във въздушна изолация спрямо най-засегнатите европейски държави – Италия и Испания.

Някои авиокомпании, които не са наложили самоограничения, летят само до София. Пътниците, които кацнат в столицата биват проверявани веднага.

При възникнал въпрос относно български студенти във Великобритания, Желязков отговори категорично, че можем да си ги приберем тук в България.

И още…

На брифинга присъства и министърът на туризма Николина Ангелкова. По темата, която вълнува собственици и работещ персонал в туристическия бранш, тя заяви:

„От много време апелираме като държава да се преустановят пътуванията, да се внимава и да се предприемат пътувания, само ако е неотложно.

Виждате какво се случва в Банско, с туристите в Мароко и Египет. Изключително безотговорно е в тази ситуация да се пътува с цел туризъм.

Като министър на туризма ми е много тежко да кажа това. Издадох заповед от днес до 13 април да бъдат преустановени всички дейности по закона за туризма."

Ангелкова апелира към всички да бъдат максимално отговорни, да бъдат стегнати, за да се премине по-бързо през ситуацията.

Според нея поведението на туристите е безотговорно. 483 граждани са на почивки в чужбина.