Главният прокурор Иван Гешев изисква радикални мерки за борбата с коронавируса и предложи град Банско да бъде поставен под карантина. Това стана по време на извънредното заседание на Правната комисия в НС.

По италиански модел

Това е и първият град, който може да попадне под тотална изолация. Хронологично погледнато в Италия процесите бяха също толкова динамични и се развиха по подобен начин.

Мерките, които трябва да се вземат, са радикални. Трябва да се мине в режим почти на военно положение и организиране на държавата за самозадоволяване и производство на всички стоки от първа необходимост”, каза пред медиите главният прокурор.

Винаги съм бил привърженик на това, че трябва да се готвим за най-лошото и ако не се случи, толкова по-добре. Надявам се да не съм лош пророк, но мисля, че времето ни изтича като пясъчен часовник, дано не е изтекло. Това, което наблюдавам в последните дни, е някаква надежда, че на нас ще ни се размине. Вече съм почти 100% сигурен, че няма да ни се размине, ще повторим сценария на други страни от ЕС.”, допълни Гешев.

На заседанието на Правната комисия се обсъжда проектът за Закон за мерките по време на извънредното положение, обявено от Народното събрание на 13 март.

Този проектозакон вчера може би е бил актуален, към днешна дата не е актуален, а утре ще е безсмислен. В реално време наблюдавам, че ситуацията се променя с часове. Процесите, които текат у нас, наподобяват много на процесите в Италия.“

Без екскурзии?!

На заседанието, Гешев обърна и сериозно внимание на екскурзиите от и до чужбина, на междуградския и междуселски транспорт.

През последните три дни непрекъснато чувам: Икономиката, икономиката, икономиката. Икономика се възстановява. Държава се възстановява, но животът не се възстановява.”, каза на няколко пъти Иван Гешев.