Мъж поддържа абсолютно безплатно и изцяло за своя сметка междуселски пътища в Русенско. Машини, гориво и труд - всичко е за сметка на Красимир Костадинов, който живее в село Брестовица.

За да предпази от кражби и престъпления съселяните си той е готов да монтира също безвъзмездно и камери за видеонаблюдение в селото.

Пътят, който свързва няколко села в южната част на русенска област е много тесен и не е ремонтиран от цели 40 години. Затова Красимир извадил машините от стопанството и започнал почистване на избуялата растителност.

Какви дейности извършва Красимир

„Почистваме в момента храсти, за да може да бъде проходим пътя. Да може да се разминават колите, защото тук станаха 2-3 катастрофи.

По чудо се отървахме без жертви, а за пътуване този път е възлов и има движение.”, разказва Красимир.

Машините са на земеделската кооперация, която Красимир ръководи. Сам плаща горивото, а труда си не го слага в сметката.

Помага му едни от съкооператорите. За ден успяват да почистят около два километра от крайпътните храсти.

„Има села където е почти непроходимо. При мен се получи така че 20 години живея в селото и го поддържам, хората ме подкрепят макар и в трудни години.

Някъде им създавам неудобства, но аз си нося негативите. Но все пак след като са ми гласували доверие в името на България, трябва да се грижим за тая държава.” – споделя той.

Помощникът му Кито беше категоричен:

„То, ако беше лесно, нямаше да се падне на нас. Като стане нещо хубаво как да няма удовлетворение”.

Ред на откровение

Мъжете разказват, че работят от тъмно до тъмно. Решени са да разширят пътя, да оформят банкет, да насипят с фрезован асфалт дупките, за да го направят безопасен преди да завали обилен сняг.

Съселяните на Красимир не спират да го хвалят и казват, че ако не бил той, нямало кой да се погрижи за облагородяване на района.

„Всичко той реже тук, поддържа улиците. Цялото село поддържа. Ако не е той – свършено е”, категорична е една от жителките на селото.

Освен за пътищата в региона Красимир е решил да се погрижи и за безопасността на хората живеещи в Брестовица, затова за собствена сметка ще постави 40 камери за видеонаблюдение.

В началото на селото, също за собствена сметка, е поставил и табела с която обяснява, че недоброжелателни лица в района не са желани.

Когато завали сняг пак Красимир ще извади машините, за да чисти междуселските пътища. За тази дейност, обаче има договор с общината.