„Рекордна финансова подкрепа от над 3,1 млрд. лева получи през 2020 г. българското селско стопанство. Това са огромни пари за сектора в условията на пандемия.“, заяви министър-председателят Бойко Борисов на работно съвещание с членове на правителството в Министерски съвет.

Министърът на земеделието, горите и храните Десислава Танева информира обществото, че вчера Държавен фонд „Земеделие“ е превел близо 700 милиона лева на близо 55 000 земеделски стопани по схемата за единно плащане на площ по ставка, която е по-висока с близо 20 лева на хектар спрямо миналогодишната.

„Тази ставка стана възможна, защото се възползвахме от възможностите на Европейската комисия за прехвърляне на средства.“ – каза министър Танева.

В периода 21-23 декември предстои ДФ „Земеделие“ да направи и последното плащане към стопаните за тази година. Очаква се да бъдат преведени още над 80 млн. лв. по мярката за необлагодетелстваните райони по ПРСР 2014-2020.

Над 30,000 земеделци са получили допълнителна подкрепа във връзка с пандемията.

„С над 400 милиона лева тази година бяха увеличени средствата за подкрепа заради ковид и сушата.“, съобщи министър Танева.

Тя заяви, че през януари се предвижда отварянето на 2 нови ковид-мерки по Програмата за морско дело и рибарство, които вече са обсъдени с бизнеса.

Министър Танева заяви също, че се очаква утре ДФ „Земеделие“ да увеличи бюджета си за подкрепа за компенсация за сушата в Югоизточна България с още 5 милиона лева.

„Помощта за стопаните ще се увеличи от 2 на 3 лева за декар. За сушата компенсацията е близо 23 милиона лева, с които сме помогнали на 6000 стопани.“, завърши с добрите новини Танева.

Ще има ли трета вълна от коронавирус

„В момента сме в началото на лекия спад на вълната от заболелите с COVID-19. Много вероятно е да има и още една вълна.” Това заяви в студио на сутрешен блок епидемиологът проф. Мира Кожухарова.

„Трябва да мине още време, за да видим ефекта от мерките. По-разумно е да следим броя на хората в интензивни отделения, а не новозаразените.

Това доказано е най-обективният показател. Проследявам данните за смъртността на милион население. Там страната ни не е на първо място.”, поясни професорът.

Според нея у нас няма ясна стратегия за справяне със заразата.

„В началото нямаше никакъв план. След това ни бяха обявени мерки.

Все още, обаче очаквам да видя план за действие конкретно за пандемията от коронавирус. Засега се действа по план за пандемия от грип.", твърди проф. Мира Кожухарова.

Специалистът коментира и темата с ваксините

„При всички заразни заболявания, ако има ефективна ваксина, това е решение на проблема. Препарати за лечение се намират по-трудно, а и цената им е значително по-висока.”, заяви проф. Кожухарова.

Според нея планът за ваксинацията е добре изработен.