„Ако в други държави учебната годината се обяви за нулева, е възможно и при нас да стане така. Дано не се стигне до такава световна норма.

Струва ми се, че МС ще направи всичко възможно да избегне подобно нещо". Това заяви сутринта проф. Тодор Танев, бивш министър на образованието.

Той коментира и темата за онлайн обучението.

„Не може да кажем, че присъственото обучение е по-добро. Математика и музика се учат по-лесно онлайн.

Медицината обаче се преподава доста трудно в електронна среда.", поясни проф. Танев.

По думите му, мерките срещу COVID-19 са неизбежни.

„Преди няколко дни майка ми почина от коронавирус. Сигурно вече всеки има познат болен или починал.

При нас мерките не са толкова строги, както в други държави. Изглежда, че в България политическите аргументи са надделели.

Живеем във времена, в които трябва да се съобразим с новия ни „съквартирант"– COVID-19, който няма да си отиде.", каза още бившият просветен министър.

Той сподели, че вероятно ще се ваксинира, но още не е сигурен, тъй като е възможно ваксината да има странични ефекти.

Докога ще е обявеното епидемиологично положение

Извънредните противоепидемични мерки ще останат в сила до 31 януари 2021 г. Това стана ясно, след като Националният оперативен щаб представи предложенията си пред премиера Бойко Борисов.

Здравните власти настояват затворени да останат нощните заведения, ресторантите, моловете, спортните зали, казината. Забранени до 31 януари ще бъдат и конференциите, и конгресите.

Врати отварят детските градини и яслите, а децата от 1-ви до 4-ти клас ще се върнат на училище от 4 януари.

Ще работят и местата за хранене в хотелите, но само за гости и при спазването на вечерен час.

„Не е достатъчно българите да са излекувани. Аз искам те да са здрави”, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов на редовния брифинг на здравните власти.

„Ако ме питате дали сме доволни от данните за заболеваемостта, отговорът ми е категорично не. Искам българските граждани да са здрави”, заяви по темата доц. Ангел Кунчев.

Мнението на Генерала

"Да, има сериозен оптимизъм в случващото се, но той е недостатъчен, особено по отношение на смъртността. Затова трябваше да предложим тези мерки на правителството.

Въпреки тежкия дебат, свързан със сериозни икономически последици и за бизнеса, и за децата, трябваше да предложим удължаване на мерките до 31 януари. Ние от Националния оперативен щаб винаги сме споделяли философията, че трябва да има по-малко заболели и по-малко загинали, за да може по-голям брой живи и здрави българи да дочакат ваксините.

Те вече са на пазара, те са на път към България и трябва да сме по-мотивирани, за да спрем тази агония – в здравните заведения, в училищата, в психиката на българските граждани.

Призовавам всички да се ваксинират. Призовавам всички лекари да се информират, за да бъдат компетентни и да разясняват на пациентите си ползите от ваксинацията", коментира председателят на Щаба ген. Венцислав Мутафчийски.