Много болници могат да бъдат изправени пред реални фалити. За това предупреди председателят на Българската болнична асоциация Свилена Димитрова.

„Лечебните заведения обичайно имат двумесечен срок за забавяне изплащането на разходите си към доставчици. Притесненията ни са, че много болници, които вече са влезли в задължения през октомври и ноември, декември и януари ще бъдат изправени пред фалити.” – коментира тя.

Според Димитрова държавата трябва да създаде фонд, защото през здравните осигуровки не могат да се решат всички проблеми.

Решението на този проблем се крие, но къде е то

„Необходима е бърза чуваемост и загърбване на всякакъв бюрократизъм. Проблем с финансирането на болниците има, но съществува и такъв, свързан със забавянето на реакциите в НЗОК, което също влияе върху лечението.”, разясни Димитрова.

Като пример за подобно забавяне тя посочи анекси за откриване на COVID легла, бавещи се с месеци.

„Всички лечебни заведения бяха задължени от щабовете да разкрият легла и да приемат пациенти, но това не бламира необходимостта да се мине през процедурата за сключване на анекс със Здравната каса.

Всяко едно действие на лечебно заведение трябва да бъде в съответствие с договорите, които то е подписало.”, добави тя.

Димитрова коментира сигнал за двумесечно изчакване при подписването такъв анекс.

„Когато нямаш основание да приемаш на съответното легло за този вид лечение, ти не можеш да го отчетеш. Следователно не може да се вземе и малкото финансиране, което има в момента.”, обяви председателят на Българската болнична асоциация.

Според нея нито една болница не е върнала пациент по тази причина. Тя коментира и случай от Бургас на пациент, на който му се наложи да доплаща за лечение.

„Случилото се показва това, за което болниците алармират от преди месеци. Още на първия щаб, който се сформира, стана ясно, че един пациент може да струва между 1,500 и 15,000 лв., в зависимост от усложненията.

Събираме данни от болниците и очакваме да има надвишаване на разходите между 20 и 80%, в зависимост от пътеката.”, заключи Димитрова.

Ще се сдобиваме с направления и рецепти по електронен път

Правителството одобри официално издаването на електронни направления и рецепти от личните лекари. Това става възможно, след като Министерският съвет гласува промяна в Наредбата за осъществяване на правото на достъп до медицинска помощ.

„С приемането на тази промяна изчистваме и част от исканията, които вчера по време на срещата ни поставиха представителите на Българския лекарски съюз.“, заяви премиера Бойко Борисов в рамките на правителственото заседание.

Премиерът възложи на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов да продължи да работи в тясна връзка с лекарите, които всеки ден водят битка за живота и здравето на българските граждани.