Родителите в Германия, които пропуснат или откажат да ваксинират децата си против морбили, могат да бъдат изправени пред глоби от до 2 500 евро (2 800 долара), като част от проектозакон, иницииран от министъра на здравеопазването на страната, предава американската телевизия CNN.

„Искам да изкореним (заболяването) морбили“ заяви здравният министър Йенс Шпан пред германският вестник „Bild“ в неделя, 5 май.

„Всяко дете, което посещава детска градина или училище, трябва да бъде ваксинирано против морбили“, уточни Шпан, добавяйки че родителите ще трябва да представят доказателства за извършена ваксинация, като в противен случай могат да бъдат изправени пред глоби и изключване от детската градина/училището.

Предложението идва на фона на доклада, който Германия обяви, разкривайки едни от най-стресиращите цифри за регистрирани случаи на морбили в Европа между март 2018 година и февруари тази година – 651, според Европейския център за профилактика и контрол върху заболяванията (ECDC). Първенец в тази негативна класация е Италия с 2 498 регистрирани случаи на морбили.

На фона на тези цифри се забелязва цялостно активизиране на заболяването по света – от развитите държави в Европа, Северна и Южна Америка, до по-средните и бедни държави в Азия и Африка – подсилено отчасти и от страха и липса на достъп до ваксини и удовлетвореност.

Според проучване на УНИЦЕФ, публикувано миналата седмица, морбили е отнело живота на 110 000 души в цял свят през 2017 година, предимно деца. Това е повишение от 22% спрямо предходната година. Докладът заключва, че повишението е породено от факта, че 20 милиона деца на година пропускат първата си ваксинация против морбили.

Предложението на Йенс Шпан идва само няколко дни, след като министърът на здравеопазването на Великобритания Мат Ханкок заяви, в интервю за британския вестник „The Times“, че хората, насърчаващи движението против ваксините, т.н. „антиваксъри“ са „морално подсъдими, дълбоко безотговорни“ и имат „кръв по ръцете си“.