Лятото наближава, а феновете на кемпери и каравани го очакват с нетърпение - това е техният момент за релакс и почивка. В стремежа си да се отскубнат от градската среда, шума, проблемите и всичко друго, те може да пропуснат някоя важна стъпка при подготовката си за почивка.

Затова сме подготвили няколко съвета, свързани с новите електронни винетки в страната, които са едно от най-важните изисквания за тях.

1 януари 2019 година донесе не само новата година, но и новата винетна такса за всички собственици на МПС-та, включително каравани, които заедно с теглещия ги автомобил надхвърлят общо тегло от 3.5 тона (те влизат в категория 3 на пътните превозни средства).

Новите електронни винетки са разпределени спрямо нуждите на ползващите ги шофьори. Например, уикенд винетката е перфектният вариант, ако рядко ви се случва да излизате от града, в който живеете, или пък сте решили да си направите лятна почивка, която ще трае повече от 1 месец. Уикенд винетката струва 10 лева и нейната валидност е от 12:00 часа в петък до 23:59 часа в неделя.

Друго голямо предимство на уикенд винетката е, че периодът на валидност на винетката за ремарке или каравана може да не съвпада с този на винетката на теглещото МПС. Тук трябва да добавим и е, че ако караваната не е в движение и се използва по предназначение (например живеете в нея на плажа), то не дължите винетка такса.

Може би се чудите от къде е най-добре да закупите своята електронна уикенд-винетка. Отговорът на този въпрос се казва www.vinetki.bg - официалният партньор за продажба на електронни винетки в България. Имате възможност да закупите своята винетка, както от онлайн платформата за продажба, така и през вашия смартфон.

Тук е моментът да припомним, че при новите електронни винетки вече не е нужно да се залепя хартиен стикер на предното стъкло, както и да се носи документ, удостоверяващ плащането на винетната такса при проверка от контролните органи на пътя.

Важно е да се посочни, че кемперите спадат към категорията на тежкотоварните автомобили (К2) и е нужно да се закупи винетка точно за тази категория - ако сте закупили други вид винетка, значи сте нарушител и ще бъдете спрени от движение.

Пожелаваме ви слънчеви летни дни, незабравими преживявания и най-вече - безпроблемно пътуване!

Интелигентни Трафик Системи АД (ИТС АД) е компания доставчик на услуги за електронно таксуване на пътни такси - електронни винетки и тол. ИТС АД е официален партньор на Агенция "Пътна инфраструктура" и предлага закупуването на електронни винетки. От месец август 2019 компанията ще предостави на своите клиенти модерно, сигурно и високотехнологично решение за измерване и таксуване на изминато разстояние от тежкотоварни автомобили - тол система с висока ефективност.