На извънреден брифинг лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов предложи ревизия на бюджета между първо и второ четене в сектор „Сигурност", за да може да се отделят повече пари за отбрана и решенията, взети на КСНС, да бъдат подсигурени с реални средства за отбрана.

„Предлагаме да подкрепим на второ четене изброените 10 точки, за да може България да повиши своята бойна готовност. Надяваме се да видим в бюджета фрегатите и подводниците. В противен случай ще излезе че КСНС е бил, за да се отбие номера", каза лидерът на партията Бойко Борисов.

„Казват, че светът е в предвоенна обстановка. В нашето въздушно пространство летят натовски самолети, в нашето Черно море плуват военни кораби, формират се батальони и всичко това е в нашия регион. Приветстваме дипломатическите усилия за избягване на война", посочи Борисов.

Борисов припомни, че управлението на ГЕРБ е инвестирало над 5 млрд. лв. в армията за подготовка на военните ни.

„В първия ни мандат платихме кугарите, спартаните, пантерите. Платихме всичко, което сме поръчвали тогава за боеспособността на българската армия. Ако видим подобна сума в бюджета, ние ще я подкрепим. Иначе всичко друго са оправдания и голи обещания", каза още Бойко Борисов.

Справяме ли се с инфлацията

Според него не се прилагат мерки за справяне с инфлацията. „Много е вероятно до догодина държавата да е счупена”, твърди Борисов.

Лидерът на ГЕРБ коментира и темата за незаконното подслушване на политици.

„Месеци наред се размахваха листчета, създаваше се масова психоза, че са се извършвали безобразия. В резултат, на което ние загубихме процент на изборите.

Вчера парламентарната комисия констатира, че няма неправомерно използване на СРС-та, за което им благодарим.", посочи Борисов.

Социалният министър: Доходите са достатъчни за времена на инфлация

Доходите у нас са увеличени толкова, че компенсират инфлацията. Мнението е на социалния министър Георги Гьоков. Той каза, че внимателно слуша критиките към правителството.

„В голяма степен хората са прави. За съжаление нещата в България стават бавно. Президентът е прав, че времето изтича. Но когато правим бързо нещата, понякога бъркаме. Така в пенсионната система направихме доста грешки”, коментира Гьоков.

Той коментира, че към правителството има огромни очаквания и то се опитва да отговори на тях. „Приемаме критиките, но трябва да се отчита и усилията, които се правят от това правителство, включително в социалната сфера. Създадохме огромни очаквания в обществото, трябва да ги изпълняваме. Критиката в известна степен е основателна”, заяви Гьоков.