Подпорната стена на плаж „Алепу” може да не бъде съборена, а просто зарита. Това мнение изрази вицепремиерът и министър по околната среда Борислав Сандов.

„Ще трябва да се направи анализ. Според мен трябва да се рекултивира и да се възстанови доколкото е възможно природната зона там”, каза Сандов.

„Представете си как бива зарината - така ще изпълнява функциите си на подпорна стена и в същия момент няма да може да бъде превърната в хотел. Според мен няма необходимост от срутването, но нека кажат и експертите.”, каза Сандов.

Той обясни, че каквото и да се реши, всичко ще се плати от този, който е извършил нарушението. „Ако се окаже в съда, че държавата е подвела собственика, тогава държавата ще плати.”, каза Сандов.

Относно магистрала „Хемус”, Сандов каза, че минава в следващия програмен период, ако искаме да се строи с европейски средства.

„Би трябвало да е готова в рамките на следващия програмен период 2021-2027 година. Оперативната програма дава 3 години допълнителен срок за изпълнение на проекти, така че най-късно до края на десетилетието.”, каза Сандов.

Казусът АЕЦ „Белене“

Относно АЕЦ „Белене” той каза, че ще се направи анализ за необходимостта от ядрени мощности.

„Твърде много пари се изхарчиха за нещо, за което няма време, нямаме и нужда от това. На нас ни трябва бърза трансформация в енергетиката”, каза Сандов.

Относно въглищните централи Сандов каза, че с ЕК се обсъжда смяна на целите от „затваряне на въглищните региони” към целта „намаляване на емисиите”.

„Над 5 милиарда влизат в бюджета миналата година от квотите емисии. Идеята е да ги инвестираме в енергийния преход”, каза Сандов.

Освен това се планира национална кампания за залесяване. „Целта е 100 милиона дървета до 2030 година. Има осигурено финансиране за началото на тази кампания”, каза Сандов.

Нови протести ще залеят НС

Протестите, организирани от „Възраждане” в сряда, ще са мащабни, а властта я е страх. Това смята лидерът на партията Костадин Костадинов, който отговори на отправените в сряда обвинения, че криминални лица участват в организацията на протеста.

„По същата логика мога да кажа, че има криминални хора, внедрени във властта”, заяви Костадинов.

Според него атаката е политическа. „Просто ги е страх. Това, което чух вчера, едно към едно повтаря реплики на Младен Маринов от 2020 г.

Сега с всяко свое действие показват, че това е защитна реакция, защото протестите в сряда ще бъдат много мащабни. Не защото ги организираме ние, а в обществото се натрупва доста гняв срещу липсата на реална промяна”, каза Костадинов.

Той предупреди, че хората са доста изнервени и „може да стане абсолютно всичко, като например хората да откажат да си тръгнат” от протеста.

„Искам да счупя това управление, искам да го премахна, искам да стане така, че да не ни управляват хора, които се отчитат в чужди посолства, като отидат в метрополията водят със себе си американския посланик. Искам да ни управляват хора, които като кажат нещо, да го изпълняват”, заяви още лидерът на „Възраждане”.