„Нашата най-голяма задача в момента е да дадем някакво решение на политическата криза. Това не би могло да стане без участието на "Демократична България".“

- каза  Тома Биков от ГЕРБ в отговор на въпрос за  възможна коалиция с БСП и ДПС с мандат на Стефан Янев.

„Създаването на правителство не е гаранция за решаване на политическата криза. Понякога това е възможност и за нейното задълбочаване."

Темата БСП

С БСП да управляваме – ние имаме решение на нашия конгрес. Не мисля обаче, че това би дало решение на политическата криза. Решение, без участие на „Демократично България” във формулата, не би могло да се намери”, подчерта той.

Според него за трайно решаване на политическата криза е необходимо формации, които са били в тежък конфликт – да участват заедно в управлението.

„Мисля, че една конструкция, която оставя ДБ извън управлението на страната, ще бъде нестабилна. Разбира се ние ще понесем единствени негатива. Ние нямаме проблем с това. Но проблемът е, че няма да има смисъл от поемането от този негатив”.

Биков беше категоричен, че ако политическата криза, ако се решавала само с аритметика, вероятно е щяла да бъде решена отдавна.

„Политическата криза се решава и със символни жестове. С лекуване на раните и дълбоките причини, които са я породили”.

Колко ще се харчи преди инфлационна Коледа

Харчим милиони в дните преди Коледа. Въпреки инфлацията повечето българи няма да се откажат от празничните покупки.

По-голямата част от тях обаче ще отделят по-малко или колкото миналия декември за подаръци. А преобладаващата част от домакинствата ще прекарат празниците у дома, като ще ограничат разходите за пътувания и заведения.

Най-тежките за семейния бюджет дни от годината тепърва предстоят – споделят експертите. А в ситуация на инфлация декември ще се окаже още по-сериозно предизвикателство за парите ни.

Освен традиционните разходи за храна и основни сметки, до края на годината ни очакват и по-високи фактури за отопление, нови разходи за подаръци, пътувания и почивки, както и празнични купони.

На фона на инфлацията, повечето българи планират да ограничат посещението на ресторанти, покупката на мебели и нови дрехи. Независимо от поскъпването на живота, потребителите няма да се откажат от празничното пазаруване: 70% от тях ще пазаруват.

Въпреки това 31% от българите ще отделят по-малко средства за подаръци. Най-много обаче ще похарчат между 200 и 400 лв. за коледни покупки.