Автобус, превозващ ученици, ги оставя на пътя, за да отиде и вземе други деца. За това сигнализираха родители, чиито деца учат в Лом. Случвало се е, по думите им, превозното средство да закъснява повече от половин час и децата да чакат на студа.

Учениците станали свидетели и на това как автобус останал без гориво на пътя или се запалва в движение. Родителите смятат, че автобусите не са безопасни.

„Моите деца ми казаха, че превозното средство се е запалило с ученици вътре.”, посочи майка на ученик.

От общината в Лом съобщиха, че няма подадени сигнали за закъснения или проблеми с автобусите, превозващи учениците. Предстои проверка и ако се установят нарушения, общината ще наложи финансови санкции или ще прекрати договора при следващи нарушения.

Русия си взе обратно 50 пленници

Русия си върна 50 военнопленници при размяна с Украйна. Освободените руски военнослужещи ще бъдат транспортирани до Москва със специализирани самолети за лечение.

Това е поредната подобна размяна между Киев и Москва от началото на конфликта, като досега са разменени около 1000 души. В същото време голяма част от Украйна продължава да е без топлина, електричество и вода след продължаващите руски въздушни удари по енергийната мрежа.

Близо 70% от домакинствата в Киев нямат достъп до ток, а кметът Виталий Кличко заяви, че не изключвал най-лошия сценарий, при който тежките условия може да продължат месеци наред.

Продължават да търсят извършителите от Охрид

Продължава издирването на нападателите, които стреляха по българския клуб „Цар Борис Трети" в Охрид. Късно вечерта в сряда неизвестни стреляха по сградата от преминаващ автомобил.

Нападението доведе до остра реакция в София, а от Скопие обещаха разследване. България връчи и нота на посланика на Република Северна Македония у нас.

А на фона на създалото се ново дипломатическо напрежение между София и Скопие, днес в Република Северна Македония се открива нова сграда на културно-информационния център в Скопие.

Мигрантите стават по-агресивни

Експертни справки показват, че от началото на годината у нас са установени каналджии от 17 държави. Напрежението около нелегалната миграция на територията на страната, достигна неочакван пик, а кризисните ситуации, вече вземат и човешки жертви.

„Натиск по външните граници на Европейския съюз, и България конкретно, има от 2014 година, на различни приливи и отливи. Малко хора забелязаха какъв беше натискът на външната ни граница, особено с Турция, когато започна войната в Украйна”, обясни Антоанета Василева, вицепрезидент на експертната група за борба с трафика на хора.

Натискът е по-засилен от три месеца, защото предстои зима.

„Забелязвате,че в Турция ситуацията икономически не е добра. И всъщност Турция се опитва да намали огромния обем от мигранти, като пропуска определено количество към ЕС и естествено къде да отидат- в България”, допълни Антоанета Василева.

Хората, които искат да преминат нелегално границите на България и да стигнат до други европейски страни, са тези, които извършват престъпления заедно с каналджиите, каза още вицепрезидентът на експертната група за борба с трафика на хора.