Заместник-командирът на Сухопътните войски бригаден генерал Валери Цолов присъства на събитие, част от кампанията „Бъди войник“, проведена в град Гоце Делчев.

По думите му измерител на успеха на кампанията е не само броят на постъпилите и записали се войници.

За генерал Цолов най-важното в случая е отношението на хората, интересът и усмивките на малките деца, щом видят войниците.

Според него това е гаранцията, че връзката между Българската армия и българския народ е по-силна от всякога и те, както винаги е било, са едно цяло.

Успехите на кампанията са безспорни и само от началото й в редовете на армията са постъпили над 600 войници. Към този момент има обявени няколко различни конкурса и се очаква броят на войниците да нарасне значително.

Дори и в момента има актуален конкурс на Сухопътните войски за 198 длъжности за градовете Карлово, Казанлък, Хасково, Ямбол, Стара Загора, Сливен и Белене и предстоящия конкурс за войници за Бригадното командване в Благоевград.

Ученията са част от живота на българската армия

Бригаден генерал Цолов заяви, че наред с участието в кампанията, Сухопътните войски провеждат редица учения през годината. Миналата седмица е проведено тактическо обучение с бойни стрелби.

Следва полево лагерно обучение на артилерията и на инженерните формирования от Сухопътните войски, а в момента се провежда национално сертифициране на танков батальон на учебен полигон „Ново село“, допълни още заместник-командирът на Сухопътните войски.

Децата и младежите се запознават с военното дело

Полковник Красимир Кръстев уточни, че военнослужещи и техника от Бригадното командване участват на трето събитие от кампанията.

За всички служители е важно децата и младежите да се запознаят с професията на военнослужещия и по този начин да се информират за това какво значи да си войник, което е въпрос на чест и гордост за хората с пагони.

Гражданите и гостите на Гоце Делчев имаха възможност да получат информация за условията и реда на кандидатстване за служба в Българската армия на информационните борси на Сухопътните войски, Военновъздушните сили, Военноморските сили, Националната гвардейска част, служба „Военна полиция“, Централното военно окръжие и 68-ма бригада „Специални сили“.