Образувано е досъдебно производство срещу организирана престъпна група, чиято основна дейност била изнудване на крупни бизнесмени от градовете и селата на област Бургас.

Установено е, че със сила и заплахи те били принуждавани да прехвърлят бизнесите си на други лица.

Това съобщи говорителят на Специализираната прокуратура в Бургас Сийка Милева, на специален брифинг по темата.

В хода на извършените процесуално-следствени действия са претърсени над 40 адреса и различни автомобили.

Обискирани са различни лица, като са иззети мобилни телефони, парични суми, документи, както и маска с прорези.

Един от престъпниците действал от затвора

На този етап са задържани 7 от членовете на престъпната група, като всички те имат богато криминално минало и са осъждани за различни престъпления.

Всички задържани са демонстрирали висок стандарт на живот, като няма данни са доказуеми доходи, които да обезпечават това.

Сийка Милева уточни, че един от привлечените към делото е осъден на доживотен затвор без право на замяна за убийство на двама души чрез взрив на автомобил.

Към настоящия момент той изтърпява присъдата си в затвора в Стара Загора, но е установено, че е контактувал с останалите посредством мобилен телефон.

Заплахи и побои над конкуренти и длъжници

Събраните до момента доказателства сочат, че групата е работила в две основни направления - охранителна дейност и предоставяне на заеми срещу висока лихва.

Членовете заплашвали собственици на търговски обекти, хотели, комплекси да сключват договори за охрана с фирми, управлявани от тях.

Всички дружества, които са част от престъпната схема, са регистрирани на подставени лица.

По време на разследването е установено, че са осъществявани побои над охранители и собственици на конкурентни фирми с цел принуждаване да се откажат от бизнеса си. Хората, които са дължали пари, също са били обект на побоища и заплахи.

Директорът на ГД „Борба с организираната престъпност“ главен комисар Ивайло Спиридонов уточни, че групата е била е разследвана от органите на реда от няколко години.

Доказателствата, събрани по образуваното досъдебно производство, са от началото на тази година. Множество свидетели са разпитани, включително и пред съдия.

В хода на спецоперацията за срок до 24 часа са задържани общо 10 души. На шестима от тях с постановление на прокурор мярката е удължена за срок до 72 часа.

Те и излежаващият присъда в затвора са с повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група.