На гръцките курортни острови вече има недостиг от помещения за туристи в карантина. След Миконос може да се обявят извънредни мерки на още няколко острова в Егейско море, предава БНР.

Заради все повече нови случаи на зараза с коронавируса се очакват нови ограничения на островите Санторини, Йос и части от Крит. Правителството търси решение на проблема с недостига на хотелски стаи за туристи, подлежащи на карантина. Има малки острови, където такива хотели не са предвидени, обясни кметът на остров Алонисос.

Хотелиери и собственици на частни квартири на Миконос отказват да предоставят стаи с аргумент, че хотелите не са болници. Правителството е готово да принуди хотелиерите да съдействат.

Ситуацията в момента и ситуацията каквото се мисли

Обмисля се и обособяване на Covid кабини във всички фериботи, което ще позволи част от карантинираните туристи да напуснат островите. Засега всички под карантина остават задължително две седмици на острова.

След Миконос още няколко острова са с висок процент на заразяемост, съобщават от здравното министeрство на Гърция. Това по днешни данни са Санторини, част от Крит и Парос.

Полицията пусна дронове над Миконос, за да следи събирането на хора. Въпреки това в частни вили и на яхти всяка вечер продължават да се събират млади хора.

Започнаха да анулират резервации за Миконос, а почиващите на острова туристи напускат, коментират хотелиерите. Очаква се да се редуцира потокът от туристи, ако още острови се поставят под карантина, категорични са туроператорите.

Няколко европейски страни вече въведоха задължително връщане от Гърция с отрицателен тест или карантина от две седмици.

Същевременно беше съобщено, че Гърция разширява кампанията по ваксиниране на деца над 12 годишна възраст - със съгласието на родителите им.

Вече се обсъжда въвеждане на задължително имунизиране на всички държавни служители.

Правителството в Гърция иска да победи вируса

Гръцкото правителство разширява кампанията си за COVID ваксиниране с включване на деца над 12-годишна възраст. По данни на министерството на здравеопазването 46% от гърците са ваксинирани.

След няколко дни правителството ще разреши ваксиниране на деца над 12-годишна възраст, заяви премиерът Мицотакис. Ваксинирането ще се осъществи след писмено съгласие от родителите, уточняват от здравното министерство на Гърция.

По препоръка на комисията за контрол на коронавируса малолетните ще се инжектират само с ваксина на компанията Pfizer.

Министърът на образованието Карамеос направи специално изявление, в което отново препоръча до края на месец август да се ваксинират учители, университетски преподаватели и студенти.

Депутати от управляващата консервативна партия съобщиха пред медиите, че правителството обсъжда законодателната рамка за задължително ваксиниране на всички държавни служители, а тези, които не желаят, принудително ще излизат в неплатен отпуск до края на епидемията.

Синдикатите съобщават, че в частния сектор вече много работодатели поставят условие за постъпване на работа срещу сертификат.