Габровският куклен театър може да се похвали, че ще представи свой театрален спектакъл на престижен международен фестивал.

„Огнивото“ по Ханс Кристиан Андерсен ще бъде представен на сцената на 20-то юбилейно издание на международния фестивал на спектакли за деца „Вълшебната завеса“, което днес започва в Търговище.

В основната програма на театралното събитие ще вземат участие цели 12 трупи от България, както и артисти от най-различни държави като Сърбия, Турция, Русия, Италия и Индия.

Габровското представление е в афиша за третия ден от фестивала, който се утвърди през последните години като място, в което се срещат най-добрите български представления за деца.

Дебютът на спектакъла по златната приказка „Огнивото“ в Габрово беше направен още в началото на тази година.

Драматург и режисьор на постановката е Валентин Владимиров, а представлението беше още по-специално, тъй като е първата му пиеса, която представя в родния си град.

В сюжета е заложена класическа история за войник и царска дъщеря, а основна темата е тази за споделената любов.

Актьорите, на чиято игра зрителите ще могат да се насладят по времето на представлението, са Богдан Богданов, Радостина Андреева и Жулиета Колев.

Музиката е композирана от Георги Гарчов, а сценографията и куклите са дело на Юлия Лачева.

Това е второ участие на фестивална сцена за кукления театър в Габрово в последния един месец. Преди близо 3 седмици трупата на театъра спечели награда от националния куклено-театрален фестивал „Михаил Лъкатник“.

Там тя беше отличена за своя невероятен спектакъл „Снежанка и седемте джуджета“.