В Историческия музей в град Горна Оряховица на 18 май ще бъде представено фотоколажното ателие „Машина на времето“.

Музеят за пореден път ще се включи в инициативата Европейска нощ на музеите, като заедно със стотици други културни институти в цяла Европа ще удължи работното си време до 01:00 часа след полунощ, а входът ще бъде безплатен.

Център АЛОС ще бъде партньор на музея в 15-ото издание на проявата, съобщиха още от ръководството.

Организаторите ще предложат нестандартен начин за „включване“ на публиката в събития от историята на Горна Оряховица, както и срещи-колажи с емблематични за града места и хора.

Разположеното в двора на музея мобилно фотоколажно студио, в съчетание със специалната дигитална среда, ще позволят на всеки посетител да бъде „пренесен“ назад във времето и по-конкретно до началото на 20 век.

Там ще бъде направена снимка фотоколаж, която ще се принтира на момента и всеки ще има възможност да я вземе със себе си като спомен от пътешествието си в близкото минало на Горна Оряховица.

В ателие „Машина на времето“ всеки, който има желание, може да види образа си на центъра пред сладкарница „Братя Цветкови“, в люта зима върху ледовете на замръзналата Янтра, пред старата градска баня или пък с менци пред чешмата.

Посетителите ще имат възможност и „да се повозят“ на покрива на първите междуградски омнибуси, както и да присъстват на откриването на ЖП гарата в Горна Оряховица през 1899 г. със самия цар Фердинанд I.

Ще има възможност и за снимки като част от първите футболни отбори в града или пък в компанията на ловната дружинка на първия български шампиони по борба – Никола Петров.

Историческият музей в Горна Оряховица предлага и още редица други интересни моменти и преживявания със своята „Машина на времето“.

Отделно музеят ще предложи и емблематични фотографии от собствения си фон в съчетание със специално изложени ретро костюми.

На 18 май експозициите в Историческия музей ще бъдат напълно безплатни в периода между 19:00 и 01:00 часа. Фотоколажното ателие „Машина на времето“ пък ще приема посетители от 20:00 до 24:00 часа в двора на музея.