Поради рязкото увеличаване на новите заразени с COVID-19, в полунощ Австрия въведе локдаун за неваксинираните. Мярката ще действа първоначално до 24 ноември.

Хората, които не са ваксинирани или не са прекарали COVID-19, ще могат да напускат домовете си само по важни причини, като пазаруване на продукти от първа необходимост, ходене на работа, изповядване на религия. Локдаунът няма да се прилага за деца под 12 години. 

Ако броят на новозаразените не намалее, правителството ще въведе още по-строги мерки.

“Заболеваемостта сред ваксинираните хора намалява, но продължава да нараства експоненциално за хората, които не са имунизирани. В момента заразяването на неваксинирани във възрастовата група 18-59 е над 1700 на 100 хиляди. Затова решихме да въведем локдаун”, заяви федералният канцлер Александър Шаленберг.

Предсказанието на Ангела Меркел относно COVID

Германският канцлер Ангела Меркел предупреди, че предстоят трудни седмици и отново призова гражданите да се ваксинират. Страната регистрира рязко повишаване на случаите на коронавирус, като новите рекордни нива на инфекции създават опасност от претоварване на здравната система.

Меркел отбеляза, че ситуацията е почти толкова тежка, колкото и преди година, когато трябваше да се наложат частични локдауни. Канцлерът обясни, че в някои региони болниците са препълнени и се налага пациентите да бъдат прехвърляни на други места.

Избирателната активност в страната при вчерашните избори в България

Ниската избирателна активност, и то на президентски избори и на парламентарни избори, е много силна камбана за всички ни за недоверие, за апатия в хората. Това е проблем за всички ни!

- заяви лидерът на БСП Корнелия Нинова на брифинг.

Според нея трудното започва от утре. Тя разкри, че от партията ще бъдат диалогични. Но алармира, че докато се водят преговори, няма да има време за приемане на бюджета за 2022 г.

„Ще положим огромни усилия по отношения на политиките като здравеопазване, енергетика. За нас като партия на първо място са програмите и политиките, когато бъдем поканени на разговори, ще подходим разумно”, обясни лидерът на столетницата. И добави: "БСП ще се отзове на евентуална покана за преговори по съставянето на правителство".

"92% от членовете на БСП са подкрепили Румен Радев. Мисля, че това му донесе позитиви. Що се отнася до нашите резултати, към този момент сме на трето място. Мисля, че позицията, която имахме в 46-ия парламент, ни помогна да нямаме този срив, какъвто имаха останалите партии на промяната", каза още Нинова и добави, че въпросът за оставката й не е бил обсъждан на съвет.

При евентуални коалиционни партньори, от БСП ще отидат след като това бъде обсъдено на Национален и на Коалиционен съвет. Решението не било еднолично на Нинова, посочи тя. И добави, че няма да очертава и червени линии предварително.