„Цялото това говорене за допълнителни машини, които са откривани и съхранявани неправилно, е по-скоро спекулация, чиято цел е да демотивира гражданите да гласуват".

Това заяви министър-председателят Стефан Янев, който отговаря на въпроси на граждани и медии в рубриката „Властта говори! Открито“.

„Истината е проста. Българските граждани могат да бъдат спокойни, че служебният кабинет и ЦИК са предприели всички мерки, за да имаме честен вот, който отразява реалните гласове на българските граждани.

Като имам предвид честен и сигурен вот говоря за следното: ЦИК съвместно с сегменти от изпълнителната власт са направили организация, при която всички машини, на които ще се гласува със съответния им софтуер и съответните устройства – било то карти или флашки за гласуване, са достатъчно гарантирани.”, заяви премиерът.

Може ли да се фалшифицира вотът

По думите му няма практическа възможност друг тип машини, флашки или карти да бъдат използвани по време на вота.

„Определени партийни интереси искат да внушават, че машинното гласуване може да се манипулира и така да дискредитират самото гласуване", заяви той.

Янев поиска партиите да са по-обрани в говоренето за машините и изборите.

„Сигналите за купуване на гласове ги виждаме почти ежедневно, включително и чрез тяхното медийно отразяване. Разбира се , вътрешният министър е принципал на министерството.

Той е човек, който е наясно и координира дейността на тези акции. Неговото говорене за някои хора може да бъде прекалено остро. Дали това е така, нека да оценят хората.

Органите на МВР с цялата си отговорност към закона вършат своята работа. Целта е да се намали до минимум този купен вот, така че българските граждани да бъдат спокойни в деня на изборите", обясни премиерът.

Ще гласува ли премиерът на България

„Да ще гласувам, както винаги. Кой ще спечели изборите, ще определи народът. С вота си предопределяме възможността за управленски политики, които виждаме в програмите на партиите", обясни министър-председателят.

„Това беше най-безопасният и сигурен начин да върнем децата в клас. Всички сме убедени, че присъственото обучение е истинското. Днес са пристигнали достатъчно количества тестове за училищата в цялата страна. Ето защо от другата седмица всички учебни заведения ще могат да отворят врати за най-малките ученици, чиито родители са дали съгласие за тестването им. Другата седмица се очаква да пристигнат още тестове, така че да може в клас да се върнат и учениците от 5-и до 8-и клас“, коментира министър-председателят.

По думите му данните от МОН показват намаляване на заразяването на деца.

„Краткият или дълъг локдаун е оценен от служебния кабинет като по-лошия вариант. За нас по-мекият вариант е именно зеленият сертификат. Това е временна мярка и цели намаляване възможността за предаване на заразата. От началото на сформирането на служебния кабинет сме казали, че не искаме да затваряме държавата по никакъв начин.