Тестовете за антитела могат да се фалшифицират много по-лесно от другите изследвания. Това заяви проф. Георги Момеков от Катедрата по фармакология, фармакотерапия и токсикология в МУ – София пред медиите.

„Националният експертен съвет трябва да вземе решение дали хората с антитела могат да получат зелен сертификат. Наистина има много хора, които са изкарали болестта на крак и имат антитела.

Протекцията, обаче при ваксинираните е много по-висока, отколкото при тези, които са изкарали вируса.", обясни специалистът.

Причините за сегашния бум на смъртността

По думите му сегашният пик на смъртността при COVID-19 е в следствие на високата заболеваемост.

„Сега берем плодовете на тези няколко седмици, в които имахме нарастващ брой случаи. Когато си на първо място по смъртност, трябва да има брутални мерки, ако се цени човешкият живот. Или не правим нищо и стигаме до подобни черни рекорди, или се опитваме като общество да се хванем за ръце и да минем през това нещо заедно”, каза още професорът.

По думите му лекарствата, които в момента се тестват за лечение на коронавирус, трябва да започнат да се приемат до няколко дни след заразяването, за да имат ефект.

Ще повлияят ли случаите и мерките на идващите избори

Изпълнителният директор на „Сиела Норма” – фирмата доставчик на машините, Веселин Тодоров обясни пред медиите дали машините, които бяха открити в складове, могат да участват в изборите в неделя.

Още 150 машини за гласуване се появиха в понеделник вечер. Този път в митнически склад на летището в София.

„Тези машини няма как да влязат в изборния процес. Това са машини, които са изпратени преди доста време с цел да се гарантира обслужването на машините, собственост на ЦИК.

За да можем да гарантираме в рамките на ден ремонта или подмяната на машина. Това е основната причина за тази втора партида”, обясни той.

Според него от „Сиела Норма” са уведомили ЦИК за доставките на машините. Именно от Комисията са решили допълнителните машини да бъдат вкарани в склада с устройствата за изборите.

„Това е всъщност проблемът, защото когато тези машини, предназначени за резервни части, се смесят с другите машини, наистина може да се създаде притеснение. Някои партии може би основателно повдигат този въпрос.

Именно затова обжалвахме това решение, отказахме да го изпълним – машините не са вътре в склада. Пратихме и сигнал до Софийска градска прокуратура.”, обясни още Тодоров.

Той подчерта, че софтуерът за машините е сертифициран и подписан със специален ключ, който се намира в касата на председателя на ЦИК.

„Човек не може да подмени флашката от машината, защото са необходими и смарт картите на членовете на СИК. Това ще значи, че те също трябва да бъдат включени в измамата.

Трябва да включите и сертифицирания софтуер, както и „Информационно обслужване”. Толкова много организации и системи трябва да бъдат преправени, манипулирани и ангажирани, едва ли някой на света може да го постигне.”, посочи Тодоров. Според него тези машини са най-малката заплаха за изборите в неделя.