"Бих се ваксинирал с първата ваксина, която ще дойде. Ще има достатъчно количества за всеки, който пожелае да го направи.

Дисциплината е основен наш проблем. Видяхме едни снимки от едни магазини, които го доказват. У българина липсва дисциплина.”

Това заяви пред медиите днес директорът на „Александровска“ болница проф. Борис Богов.

Той обясни още, че ситуацията в последните месеци е тежка и остава такава дори и сега. Според него отварянето на детските градини има и чисто медицинско обяснение.

Ситуацията в „Александровска“ болница

„През октомври в „Александровска“ болница са приети 37 пациента с COVID-19, а през ноември те вече са 297. Преминалите за октомври са 560, а тези за ноември – 1560.

Наложените мерки са съвсем адекватн ии правилни. Към днешна дата поне имаме свободни места в буферните и триажни зони. Това го нямаше преди наложените мерки.“, обясни специалистът.

Той добавя, че очакваното намаляване на смъртността ще е след около 14 дни.

„Смъртността в нашата болница за миналата година е около 200 души. Само за средата на октомври и целия ноември тази година имаме – 57 случая.“, обясни проф. Богов.

Ваксината и Европа

Той изрази мнение, че страните около нас са разхлабили мерките заради математическите модели, но се е наложило отново да ги върнат.

„Ваксината не може да е панацея за стопиране на заразата. Това обаче е един голям шанс срещу пандемията. Очакванията са първата седмица на месец януари ваксината да бъде факт у нас. Хубаво е популярните хора да дадат пример и да се ваксинират“, обясни проф. Богов.

Той добави, за екипа му в болницата ваксинирането ще бъде пожелателно. Според него не би било редно някоя компания да задължи персонала си да си постави ваксината.

Във Великобритания нещата явно вече са ясни

90-годишната Маргарет Кийнън стана първият човек в света, който получи медикамента като част от програма за ваксинация на Великобритания.

Кийнан, която живее в Ковънтри от шест десетилетия, но е родена в Северна Ирландия, получи ваксината в градската университетска болница в 6:31 ч. местно време във вторник. Другата седмица тя навършва 91 години. Веднага след ваксинирането последваха аплодисменти.

Тя казва, че за нея е „привилегия“ и най-хубавият подранил подарък за рождения ѝ ден, тъй като ваксината ще ѝ даде възможност да прекарва повече време със семейството и приятелите си през новата година.

"Щастлива съм, че го направих и се надявам да помогне и на други хора, надявам се и други да го направят, като мен, за да се отървем от това ужасно нещо!", заяви Маргарет.