„Президентът Радев нарушава Конституцията. Денонощно се хули държавата от 4 години.

Днес той нарушава Конституцията. Аз не съм го направил преди време.

Държавният глава може да свали доверието си от всеки, но няма право да иска оставки, да иска оставка на парламент, на главен прокурор или на министър-председател.”, Това заяви Росен Плевнелиев, който бе президент на България от 2012 до 2017 г.

„Това е нарушение на Конституцията и на заложения в нея баланс за независимост и разделение на властите. Това, което Радев прави, е най-прекият път към диктатурата.

Ако може държавният глава във всеки едни момент, когато правителството не му угажда, да му поиска оставката, ние вървим към диктатура.”, каза още той.

Плевнелиев за коронавируса

„Втората вълна на COVID-19 е факт – всички го виждат. Цифрите са обезпокоителни.

СЗО отчита рекорд след рекорд всеки ден. Нямаме добри новини.

„Важното е, че правителствата във всички страни знаят, че трябва да постигнат баланс – да се застъпим максимално за рисковите групи, но и да не затваряме тотално икономиката, защото това ще бъде тежко за всички.”, каза още той.

„Днес България стои много по-добре, отколкото през 2008 г. Вероятно, по статистика на ЕС, ще се окаже, че тази година България ще бъде една от най-малко засегнатите от кризата страни.

През 2008-2009 г. беше много трудно. Сега обаче е по-различно.

Вземат се мерки, надявам се да е по-лесно.”, допълни Плевнелиев.

Плевнелиев за инвестициите

Плевнелиев коментира и новината, че Microsoft реши да инвестира 1 млрд. долара в Гърция и то в регионален световен хъб за база данни.

„Microsoft не организираха търг, в който да получават оферти от други държави. Гърция се модернизира изключително бързо.

Microsoft отидоха там, защото получиха договор от правителството на страната за няколко милиарда евро. Гърция днес е много по-напред, отколкото преди няколко години.”, посочи той.

В допълнение Плевнелиев заяви:

„Ако България реши да инвестира няколко милиарда евро в електронизация на услугите със сигурност или Google, или Amazon, или Microsoft ще дойдат и тук, не се съмнявам.”

„Имаме всички поводи за гордост, че имаме толкова бърз интернет. Създадохме 165,000 добре платени работни места в сферата на информационните технологии.

Но все пак сме в конкурентна среда. Гърция не спи, инвестира милиарди.”, коментира Росен Плевнелиев.

„Днес държавният глава твърди, че правителството и главният прокурор са мутри и мафия. Как да дойдат стратегическите инвестиции?

При нас липсва базисния консенсус, че за поне 5 неща не трябва да се плюем.", каза категорично бившият държавен глава.