Преди малко над седмица писахме за това, че ще се проведе масово тестване сред служителите на Министерство на вътрешните работи.

Както знаете, те също са на първа линия, стоейки на КПП-та и проверявайки за наличие на задължителните пропускателни документи.

Масовото тестване включи 1016 български полицаи. Резултатът – само двама служители на реда с положителни проби за коронавирус, а седем са с наличие на антитела, което показва, че са изкарали вируса леко и без тежки симптоми.

Оценката на Националния оперативен щаб

Според Щаба разпространението на коронавирус в България е под контрол. Все още обаче, не може и да става дума за това, че масово българите са изградили необходимия имунитет, който да ги прави сигурни, че няма как вирусът да ги покоси.

"Изследването е интересно, защото ни дава картина от ситуацията. Тези 0,7% заразени означават, че активна циркулация на вируса в София не е налична.

Значи, че епидемията е под контрол. И ако продължим с мерките, тя ще може да остане с нисък интензитет на разпространение.

И също така – че не можем да разчитаме на някакъв масов имунитет, който да ни пази", заяви главният здравен инспектор д-р Ангел Кунчев, който също е част от екипа за борба с коронавирус.

Според генерал-майор Венцислав Мутафчийски, шеф на ВМА и Националния оперативен щаб, едно масово изследване просто за събиране на данни би било твърде скъпо и по думите му "абсолютно безсмислено“.

От Щаба обявиха, че след около месец ще бъде направено повторно по-обширно изследване. След него също ще се направи подробен анализ, който да покаже накъде върви кривата.

Прогнози за бързите тестове

От най-високо ниво, премиерът на България Бойко Борисов обясни, че не е възможно за момента да се правят масови тестове за наличие на коронавирус.

Според него освен в град Банско, където е било наложително, в други градове няма смисъл да се прави. Ето причината:

Желание за тестване има. Тестовете обаче липсват. В момента, в който дойдат тези тестове, бъдете сигурни, че ще тестваме масово, но те просто не съществуват на пазара. Няма ги“, заяви категорично Борисов.