Ето, че българите отново доказахме, че умеем да помагаме тогава, когато е най-нужно.

Този път изненада прави фактът, че завърнали се от чужбина роми помагат на семейства в затруднено положение.

Цветът на кожата не е от значение

Български роми в, емигранти в чужбина, които са се завърнали заради страх от коронавирус, изненадаха семейства в затруднено положение в Шумен.

Заминалите на работа в Европа шуменци помагат с финансови средства за купуване на храна, напитки и други продукти от първа необходимост.

Хубаво е човек да чува и вижда подобни неща в момент на криза. Местни доброволци подготвят спасителните пакети и ги раздават. Те са за всички хора, които са в нужда – независимо от техния етнос и религия.

Здравният медиатор в Шумен Росица Симеонова е част от екип, занимаващ се с раздаване на пакети, приготвени от българи в чужбина.

Тя споделя редовно нещата, които се правят или са в стадий на проектиране, в социалните мрежи.

Проектът набира скорост

"Още същия ден наш близък приятел от Германия се обади. Казва се Свежен. Той изпрати пари, направихме торбички и от него.

Има и много други хора, на които се изпращат пари – в кварталите "Витоша", "Бялата пръст" и "Дивдядово", каза още Симеонова.

Съвсем неусетно, Росица започнала да получава, приема и координира пари и пратки за нуждаещи се хора. Сумата, изпратена от чужбина в момента надхвърля 6000 лв.

Получените средства се използват само и единствено за хранителни продукти и напитки, които влизат в пакетите за даряване.

"Като здравни медиатори с колегата познаваме много добре районите и знаем кои са крайно нуждаещите се семейства", обяснява Росица.

Мечтата на хората от Шумен, които се занимават с раздаването на пакетите, е това добро да се види от максимално много други потребители в социалните мрежи.

Те желаят да станат свидетели на момента, в който изработката и безвъзмездното даряване на такива пакети ще се превърне в абсолютно нормална практика за страната ни.