Жител на Стара Загора алармира за дупка в системата в сайта на общината, демонстрирайки колко лесно може да се сдобие с ЕГН-тата и други данни на жителите на града.

Петко Петков публикува видео в личния си профил в социалната мрежа „Фейсбук“, на което показва как, благодарение на пропуск в системата на страницата за „Прием в детски заведения“, която е част от сайта на Община Стара Загора.

Той демонстрира как дупка в кода му позволява да получи достъп до търсачка, в която използвайки ЕГН-то на даден гражданин, може да получи информация за имената, адреса и редица други данни за него.

След което Петко Петков показва как, благодарение на скрипт, който сам е създал, автоматично генерира всички единни граждански номера на жителите на Стара Загора, с което той практически има достъп до личните данни на всички хора, родени в „Градът на липите“.

Най-куриозното от цялото видео е, че старозагорецът демонстрира всичко това на своя лаптоп, докато е седнал на площада пред Община Стара Загора и около него постоянно преминават хора.

От самата Община все още няма официално изявление по повод видеото, а първоначалният опит на екипа на Gradski.bg да се свърже с PR отдела на общината претърпя провал. Впоследствие успяхме да се свържем с Пенка Чавдарова, началник на отдел "Образование" в общината, която ни превхвърли към Атанас Пашов, началнк на отдел "Технически" към общината.

Последният отказа коментар по случая и прехвърли топката към "Информационно обслужване" АД, които според неговите твърдения обслужват сайта на Общината. От фирмата отказаха коментар по случая.

В сайта на Общината, обаче, е посочена друга фирма, която трябва да поддържа сайта, а именно "NK SOFTWARE". Това поражда въпросителни относно това кой наистина отговаря за поддръжката на официалния сайт на един от най-големите градове в България.

Така все още няма коментар за скандалния пропуск в сайта, който потенциално би застрашил личните данни на над 200 000 души.

С данните на близо 235 000 души се е сдобил Петко Петков, както се вижда във видеото, публикувано от него.

Друг интересен момент е, че в сайта на общината се съхраняват данни на родените от 1890 година, за което самият той няма обяснение.

Gradski.bg не притежава правата върху видеото, които са собственост на Петко Петков!