Близо половината от българите са на мнение, че мерките срещу разпространението на COVID-19 са напълно достатъчни. Задължителното носене на маски на обществени места среща най-голяма подкрепа.

Това сочи проучване на „Тренд“ по поръчка на вестник „24 часа“, посветено на нагласите на българите спрямо разпространението на COVID-19. Проучването е реализирано в периода между 2-10 ноември 2020 г. чрез интервюта „лице в лице” сред 1001 души на възраст 18+.

Свиква ли се лесно с мерките

„Единият от изводите на проучването е, че сега хората са свикнали в по-голяма степен да носят маски, да правят дезинфекция, да пият витамини и т.н.”, каза Евелина Славкова – социолог от "Тренд".

„По отношение на мерките, които се взимат, например за това дали държавата да бъде затворена, се оказва, че икономическият страх на българите сега е много по-голям от здравния. Едва 12% подкрепят сега затваряне”, каза още тя.

Лекар влиза в битката с короната

Общопрактикуващият лекар от Разград д-р Селиме Карагьозова влиза в борбата с коронавируса. Тя е единственият лекар засега, който се е отзовал на призива за помощ на разградската многопрофилна болница.

Лекарката е специалист по вътрешни болести и кардиология и сама е изявила желание да работи допълнително в интензивно отделение, за да даде макар и кратка почивка на част от колегите си в болницата.

Тя ще поема по две дежурства през почивните си дни.

„Колегите в болниците работят вече почти осем месеца без почивки, а пък по принцип, понеже имам екип и за мен е по-лесно, в събота и неделя мога да отида да помогна малко на колегите. Това е съвсем малка помощ от моя страна - в рамките на две дежурства седмично, за да могат и те да си поемат въздух”, разказва д-р Селиме Карагьозова.

Ватикана гръмна в социалните медии

Ватикана заяви, че провежда разследване, след като официалният акаунт на папата в Instagram е "харесал" снимка на оскъдно облечен бразилски модел.

Не е ясно кога е направено въпросното „харесване” на снимката на Наталия Гарибото, която се пошегува, че „Поне ми е гарантирано място в Рая”. Новината се разпространи за първи път преди дни, преди изображението да бъде „нехаресано“.

„Изключено е „харесването“ да идва от Светия престол и за това първо се обърнахме към Instagram за обяснение“, заяви говорител на Ватикана пред вестник „Гардиън“.