Президентът на САЩ Доналд Тръмп сравни руския си колега Владимир Путин, както и държавните глави на Китай, Северна Корея и Турция, с „шахматисти от световна класа“, като в същото време не пропусна да критикува своя опонент от Демократическата партия, заявявайки, че той дори не се приближава до тях.

„Вижте. Едно нещо научих: Путин, китайският президент Си (Дзинпин), Ким Чен-ун, (Реджеп Тайип) Ердоган, те всички са шахматисти от световна величина“, заяви Тръмп по време на предизборен митинг в щата Уисконсин.

Според настоящия американски държавен глава, Джо Байдън не би могъл да работи с тях като равен с равен, тъй като не е бил „достатъчно добър“, дори в „най-добрите си години“.

Поради тази причина всички тези държави, заедно с Иран, „си мечтаят за Джо Байдън“ за следващ президент, заключи Тръмп.

„Путин ме харесва, но не иска да съм президент“

Ако бъде избран, кандидатът на Демократическата партия Джо Байдън ще остане в историята като най-възрастният действащ президент на САЩ. Той е четири години по-възрастен от Тръмп и през ноември ще навърши 78 години.

Преди време Тръмп заяви, че руският президент Владимир Путин е много привързан към него, но няма интерес да бъде преизбран като президент на САЩ.

„Той ме харесва, но не мисля, че иска да спечеля изборите“, заяви Тръмп по време на телевизионно интервю в края на май тази година.

По онова време президентът на САЩ посочи, че Китай също е в списъка с държави, които искат да видят как той губи изборите наесен.

Предизборната кампания в САЩ тече с пълна сила

Докато Тръмп говори пред свои почитатели в понеделник, в същия ден стартира и четиридневната Национална конференция на Демократическата партия на САЩ.

Първоначално тя беше планирана да се проведе в Милуоки, щата Уисконсин, но заради пандемията от коронавирус конференцията ще се проведе във виртуален формат.

Очаква се по време на конференцията на Демократите бившият американски вицепрезидент Джо Байдън да бъде официално номиниран за кандидат-президент на Демократическата партия, заедно с избраната от Байдън кандидатка за вицепрезидент Камала Харис.

Конференцията стартира с включвания и записи от цялата страна, в които основният акцент беше критиката към настоящия президент на страната Доналд Тръмп.

Други теми по време на конференцията включваха глобалната пандемия, расовите проблеми в страната, както и призив към колебаещите се републиканци да не се страхуват и да гласуват против Тръмп.