Полша наблюдава ситуацията на границата си, след като Въоръжените сили на Беларус планират да проведат военни учения през тази седмица в Гродненска област, която граничи с Литва и Полша, заяви полският министър на отбраната Войчех Скуркевич, цитиран от британската информационна агенция Reuters.

Информацията беше съобщена първо от руската информационна агенция „РИА Новости“, според която беларуската армия планира да проведе военни обучения в периода 17-20 август в близост до атомната електроцентрала на страната в Гродненската област.

В същото време президентът на Беларус Александър Лукашенко обяви, че ВВС на страната също ще се придвижат към западната граница.

Действията на Лукашенко идват на фона на масовите протести в Беларус, които възникнаха преди, по време и след наскоро проведените президентски избори, на които настоящият държавен глава циментира властта си с категорична победа от 80,01%, според официалните резултатите публикувани от беларуската ЦИК.

Лукашенко притеснен от НАТО

Президентът на Беларус обяви, че изпитва тревога относно военните обучения на НАТО, които се провеждат в Полша и Литва, които той разглежда като засилване на военното присъствие в съседни на Беларус държави.

От НАТО отхвърлиха всички обвинения на Александър Лукашенко, като в същото време обявиха, че следят внимателно ситуацията в страната след скорошните президентски избори.

Нито Полша, нито останалите Западноевропейски държави ще се подадат на провокациите, които Лукашенко се опитва да създаде“, заяви Скуркевич пред местно радио.

„Наблюдаваме случващото се в Беларус, както и всички останали страни-членки на НАТО, но ще наблюдаваме и какво се случва по нашите граници. Няма да бъдем пасивни в това наблюдение“, добави полският министър на отбраната.

Ще подкрепи ли Полша евентуални санкции срещу Беларус

Официални лица от правителството на Полша вече са обсъдили ситуацията в съседен Беларус със своите партньори от Европейския съюз и САЩ.

От Варшава заявиха, че възможните санкции на ЕС върху Беларус трябва да бъдат наложени единствено върху личности, отговорни за използването на сила и за организацията на изборите, които Полша вярва, че трябва да бъдат касирани.

Заместник-министърът на външните работи на страната Павел Яблонски заяви пред местен вестник, че ЕС не бива да налага санкции върху Беларус, без да предостави на Минск алтернатива на близките му отношения с Русия.

„Разбира се не става въпрос за незабавното включване на Беларус в орбитата от съюзни страни на Европейския съюз, тъй като е прекалено рано за това. Въпреки това Беларус трябва да има възможността за реално сътрудничество с европейските държави“, посочи Яблонски.