Президентът на САЩ Доналд Тръмп обяви в петък, че той и жена му, първата дама Мелания Тръмп, са били тествани позитивно за COVID-19 и ще бъдат подложени на карантина, предава британската информационна агенция Reuters“.

„Ще започнем нашата карантина и процес на възстановяване незабавно. Ще преодолеем това ЗАЕДНО“, написа президентът в пост в социалната мрежа „Туитър“.

74-годишният Тръмп попада в рисковата група хора, за които вирусът е особено опасен, първо заради възрастта си и второ заради наднорменото си тегло.

Кой е заразил Тръмп

В четвъртък вечерта американският държавен глава заяви, че краят на пандемията вече е на хоризонта. Малко след това излезе информация, че Хоуп Хикс, близък и доверен съветник на президента Тръмп, е заразена с коронавирус.

Хикс за последно е пътувала с президента на борда на правителствения самолет във вторник и сряда.

На следващия ден Доналд и Мелания Тръмп са тествани заради контакт със заразената Хикс и днес тестовете и на двамата са излезли положителни.

Как ще повлияе това на президентската надпревара в САЩ

Заразяването на американския президент точно месец преди изборите в САЩ, със сигурност ще повлияе драматично на цялата президентска надпревара.

Белият дом вече обяви новият график на Тръмп, който не включва планираното му пътуване до Флорида.

Основният опонент на Тръмп, демократът Джо Байдън, вече има планирано посещение в Мичиган днес. И двата щата са колебливи, като в немалко президентски избори те са били решаващи за изхода на битката, или в полза на демократите, или на републиканците.

Доналд Тръмп неведнъж е иронизирал носенето на маска, включително и от опонента му Байдън.