Възрастна жена два пъти се разходи до Румъния, за да даде пари на телефонни измамници. Пенсионерка от русенския район се раздели с 15 000 лева спестявания и златни накити. Според схемата по която са действали, жената през цялото време вярвала, че помага на полицията да залови измамници.

Причината за това - само няколко дни по-рано униформени предотвратили първият опит на телефонни измамници да ѝ вземат всички налични средства. Жената иска тотална анонимност и да не се показва къде точно живее.

В началото на септември пенсионерката повярвала на мним полицай, че ще стане жертва на измама и затова трябва да помогне. И наистина, под претекст, че трябва да даде пари за лечението на внука си, оставила до дърво пред дома си 4 000 лева, които имала у дома.

Парите до дървото били придружени със злато. След това е брутално заплашена, че ще й запалят къщата ако отново не даде определена сума пари.

„Казаха ми - изнасяй чантата, иначе влизам. Аз попитах къде са, къде да оставя чантата. Казах, че колкото имам - ще дам.”, разказва потърпевшата.

Уплашената жена не успяла да види човека, който взел чантата с парите. Полицаите, обаче, заловили мулето и върнали парите и накитите. И тъй като пенсионерката не е съобщавала в полицията за този първи случай и досега се чуди откъде органите на реда знаели за това обаждане.

Историята продължава

Няколко дни по-късно, след обаждане под претекст, че се извършва полицейска операция, пенсионерката отново взела наличните пари и ценности и тръгнала за Румъния. Вярвала, че говори с полицай и спазвала точно инструкциите му.

Качила се на влак от мястото, където живее до Русе. Държали я постоянно на телефона.

Казали й да отиде до болницата и оттам да вземе такси, с което да тръгне за съседния румънски град Гюргево. Уверили я, че там, в полицейската операция ще участва и внукът й.

Жената още трепери от шока, а разказът ѝ е доста объркан. Опитва се да опише как е преминало пътуването

„Полицаят постоянно ми звънеше да види, къде се намираме, минахме ли границата, къде сме точно. Притесняваше се може би да не ме проверят и да намерят парите.”, разказва тя.

Пристигнала в румънския град Гюргево и там получила инструкции да освободи таксито пред голям търговски център. През цялото време получавала точни, конкретни и ясни напътствия къде да върви и къде да остави парите.

Какво показва случаят

Все повече и повече зачестяват случаите на измамени възрастни хора по телефона. Това съобщават от кибер отдела на МВР.