„Шестимата, напуснали БСП, не са признак за разпад на цялата партия. Това е краят на един процес, който тече отдавна в партията.

Щеше да е разпад, ако след напускането им заедно с тях се изместват десетки организации и има вълна от членове, които искат да последват техните идеи.”. Това заяви секретарят на ПГ на "БСП за България" Александър Симов.

„Не е нужно аз да давам оценката на Валери Жаблянов или пък на Красимир Янков. Дадоха им я членовете на БСП.

За Жаблянов гласуваха 760 гласа, Янков взе 1,117 гласа в национален мащаб. Смятам, че хората, гласували за тях не одобряват тяхното поведение в момента.”, каза още Симов пред медиите в сутрешния блок.

Къде се крие причината за напускане на партията

По думите му напускането на депутатите не е продукт на политически разногласия, а на наранено его.

„Защо не напуснаха БСП преди Конгреса или два месеца по-рано?”, запита Симов.

Социалистът обясни подробно и че отсъствието на имена в новия Национален съвет като Сергей Станишев, Михаил Михов и Велислава Дърева, това не означава по никакъв начин, че те са изключени от партията или че вече не са социалисти.

„Не си представям Националния съвет на БСП като Камара на лордовете, в която някой има абонамент за място до живот. Той е динамична структура, която се променя спрямо изискванията на времето.

Сега са преценили, че Станишев няма място там. Това не означава, че някой е изключил Станишев или му е забранил да води политически живот.”, коментира още той.

Според него Корнелия Нинова и нейният екип отчаяно се опитват да върнат партията към нейните леви корени.

„Същевременно обаче част от хората започнаха да пищят, че БСП одеснявала. В кое точно? Когато не искаме болниците да са търговски дружества ли? Имаме редица леви идеи, които предлагаме”, добави още Александър Симов.

„Аз се обявявам за независим, нечленуващ в парламентарна група, а иначе моята партийна принадлежност е пределно ясна. Ние сме опозиция на сегашното управление и на сегашното управляващо мнозинство, убедена опозиция и ще останем такава”, заяви Жаблянов.

Нинова гони онези, които напуснаха БСП

„Напусналите партията получиха оценка на Конгреса - не бяха избрани за членове на Националния съвет. Очевидно мотивите за напускане не са ценностни, а властови.

Докато бяха в Националния съвет, стояха и в партията, а когато вече не са на ръководни постове, я напускат. Това поведение е обидно.

Незабавно да напуснат парламентарните места за следващите, които да влязат от листата.”, заяви Нинова.