„В Народното събрание е внесен законопроект за това независим прокурор да може да разследва главния и заместниците му." Това официално беше обявено пред медиите правосъдният министър Десислава Ахладова.

Думите ѝ идват по повод евродоклада за върховенството на закона, който тя определи като обективен.

„Имаме внесен през 2019 г. законопроект за изменение на НПК и Закона за съдебната власт. Имаме конституционно решение.

В момента ще поискаме становище от Венецианската комисия. Обсъждаме темата дали независимия прокурор ще работи по други дела.

Смятам, че той трябва да работи само по дела, които касаят главния и неговите заместници.”, поясни Ахладова.

На въпрос дали трябва ВСС да проверява дейността на главния прокурор с опция да му прекратява мандата, тя заяви следното:

„Правителството много последователно следваше политиката на ненамеса в съдебната власт. Министърът на правосъдието, каквото и становище да вземе във връзка с независимата съдебна власт, би било намеса.

Органът, който трябва да реши какви мерки да вземе, е Пленумът на ВСС.”

Пред медиите Ахладова коментира дали трябва да се продължи разследването на аферата "Апартаментгейт".

„Комисията констатира, че имало проблем и има оставки на министри. Няма оценъчен елемент и препоръка от страна на ЕК за възобновяване на разследването. Прокуратурата и КПКОПНИ се произнесоха и всичко приключи”, поясни тя.

Управленски коментари относно доклада

„Докладът на Европейската комисия е положителен, обективен и ясно очертаващ постигнатите резултати от сътрудничеството на страната ни с ЕК, в контекста на Механизма за сътрудничество и оценка и необратимостта на осъществените реформи, както и посоката на бъдещите действия." Това заяви на брифинг председателят на ПГ на ГЕРБ Даниела Дариткова,

От ГЕРБ коментираха конкретно общоевропейския доклад

„Комисията акцентира върху сфери, в които държавите членки и конкретно България, която в този доклад се споменава чак на 10-та страница, приоритетно да насочват своите действия, за да гарантират върховенството на правото в ЕС. Тези области съвпадат и с набелязаните приоритети и на правителството“, допълни Дариткова.

Тя подчерта и, че в доклада изрично посочва, че в началото на годината у нас са инициирани серия от разследвания за корупция по високите етажи на властта и има повдигнати обвинения.

„ЕК оценява усилията на правителството в борбата с корупцията, консолидираната законодателна рамка и дейността на специализираните структури в изпълнителната и съдебната власт. Това съдейства за решимостта на българските институции за справяне с този световен проблем.

ЕК констатира, че българското законодателство предоставя основните правни гаранции за защита на журналистите и медиите. Правителството потвърждава вече поетия ангажимент за гарантиране на върховенството на правото в България като член на ЕС, както и готовността на страната ни за активно участие в диалога за върховенството на закона и правото“, допълни още Дариткова.