„Началникът на кабинета е особена фигура. Той не може да действа като свободно плаваща шамандура.

Трябва да се съобразява с факта, че е един от най-близките хора до президента.”, каза пред медиите проф. Александър Маринов, който заема поста председател на Стратегическия съвет при президента.

Ще си проговорят ли Радев и Борисов

На въпрос дали е възможен някакъв диалог между Радев и Борисов, той заяви следното:

„Диалог отдавна няма. Това е едно кълбо от важни сложни въпроси. Тук има разминаване на базисни политически позиции.”

„Президентът не само критикува, той предлага. Преди да стигнем до партиите, трябва да постигнем съгласие в обществото.

Ако гражданите припознаят определени промени като необходими, те ще ги поискат от партиите.

Няма да има нужда президента да си прави партия, за да ги реализира.”, каза още проф. Александър Маринов.

Какво стана с ветото на президента

Парламентът отхвърли ветото на президента върху Закона за съдебната власт. Изборните членове на Висшия съдебен съвет (ВСС), след края на своя мандат или при предсрочното му прекратяване на определени основания, ще могат да получават повишение.

Така ще има възможност те да бъдат назначени на длъжност в органите на съдебна власт, която е с една степен по-висока от тази, която са заемали преди избирането им за членове на кадровия орган.

Войните не са само в парламента

ООН търси варианти, с които да спре кръвопролитията в района на Нагорни Карабах.

"Последният сблъсък между Армения и Азербайджан бе през 2016г., когато също имаше въоръжени нападения. Сега обаче е различно, защото в конфликта имаме и трети участник – Турция.

Те са на страната на Азербайджан. Военните действия, които наблюдаваме се подпомагат финансово от турците. Моделът, който действа в Либия се случва и тук." Това заяви пред медиите бившият зам.-министър на външните работи Милен Керемедчиев.

Той обясни още по темата, че азерите наистина са много близки до турците. По негово мнение Турция се намира в изключително тежка икономическа и финансова криза точно в момента и сега не са ѝ нужни допълнителни проблеми на главата.

Точно това е и причината Ердоган да използва външни конфликти, за да сплоти населението – идеята за общия враг.

"Братският народ е нападнат и ние трябва да го защитим. Патриотичната нотка ще превземе много от турците", смята експертът.

"Китай, САЩ и ЕС казват, че този конфликт трябва да се спре веднага, а Турция смело казва, че Нагорни Карабах трябва да бъде върнат на Азербайджан. Влиянието на Русия в областта пък е най-силно. Те имат военна база в Армения и това значи, че няма да позволят намаляване на влиянието си там, което са си допълнителни интереси, които трябва да се защитават.", обясни Керемедчиев.

"Елцин е казал „Не искаме Армения да загуби, но не искаме и да победи.”, завърши Керемедчиев със своя коментар по темата.