"Парламентарната група на БСП няма думата в партията.". Тези стряскащи думи заяви Валери Жаблянов, който напусна парламентарната група на "БСП за България".

"Там има 5-6 души, които сами си разпределят времето за говорене и превръщат в заложници десетки народни представители. Очевидно след преизбирането на председателката, тази политика ще бъде продължена.

БСП се обяви за укрепване на парламентаризма, а го руши. Идеята на партията е хаотичен популизъм. Няма и следа от конструктивна идея за управление на България. Достойнството не може да се гради на лъжи, лицемерие и клевети срещу колегите", категоричен бе Жаблянов в думите си.

На въпрос дали е вярно, че е твърдението на Борисов, че между ДПС И БСП има спойка и са работили заедно по места на частичните избори, той заяви следното:

„Този скрит съюз на Нинова се оправдава с нейните клевети по отношение на всички останали, които не са съгласили с нея. Тя подкрепи ГЕРБ в двата местни избори.". По думите на Жаблянов БСП е загубила катастрофално изборите.

Как вижда себе си Жаблянов

„Мисля, че съм бил последователен в БСП през цялото време, в което съм бил там. Има хиляди социалисти, които споделят моя критичен поглед към политиката на партията през последните 4 години.

Има доста несоциалисти в ръководството на БСП. Тя е дясна партия.

Обновлението й е фалшив медиен продукт. Ако погледнете състава на конгреса, ще видите министри на Жан Виденов и Сергей Станишев.

Няма никакво основание, заради което да освобождавам поста си. ", каза още Валери Жаблянов. Няма основание да освободя поста си. Винаги това се иска от партиен вожд, което е в пълно противоречие с Конституцията.“ – заключи с коментара си Жаблянов.

Кой каква оценка получи на конгреса

„Напусналите партията получиха оценки на конгреса и не бяха избрани за членове на националния съвет. Очевидно, мотивите за напускане не са ценностни, а са чисто властови.“

Това бяха думите на лидера на БСП Корнелия Нинова във връзка с напусналите партията шестима депутати.

„Докато бяха в националния съвет, стояха и в партията, а когато вече не са на ръководни постове, напускат партията, обясни Нинова. Това поведение е обидно, поясни тя.

Призовавам и шестимата напуснали партията да напуснат и парламента. Други депутати няма да напускат ПГ на БСП.“, обясни още Нинова.

„Те имат право да правят каквото искат, но трябва да освободят парламентарните места за хора от БСП. Ние тук сме БСП.”, това заяви Нинова.

Дали тези нейни думи ще разбунят духовете в парламента, не се знае все още.