Броят на излекуваните скоро ще надмине този на новозаразените. Това прогнозират официално от Националния оперативен щаб в медийното пространство.

Според математика Николай Витанов е напълно възможно до 10-тина дни броят на оздравелите да е по-голям от този на новозаразените. Той дори заговори за край на здравната криза в ранната пролет.

За големия брой оздравели с COVID през последните 2 дни има обяснение, категоричен е математикът на Щаба.

На какво се дължат цифрите

„Рекордът се дължи на големия брой заболели преди 20 дни. Сега голяма част от тези хора се излекуват.

Тенденцията е такава, че броят ще продължи да се увеличава. И ако продължи така, до 10-тина дни ще надмине и броя на новите случаи.”, смята проф. Витанов.

За да се случи това, обаче трябва да помогнат и новото частично затваряне, което влиза в сила от утре вечерта. Но за отшумяване още е рано да се говори, споделя Витанов.

„Отшумяване на пандемията скоро няма да има. По време на коледните празници и Нова година се очаква случаите да се поувеличат и по Ивановден пак ще се тръгне нагоре.

След януари, февруари, вече през март полекичка ще тръгнем отново надолу, вече ще има и ваксина. През април-май месец вървим към отшумяването.”, заяви проф. Витанов.

Междувременно натискът върху здравната система леко е отслабнал. Но цената на кризата остава изключително висока. За по-малко от два месеца у нас са починали 28 медицински лица с COVID.

Това прави нов смъртен случай през ден. Страхът вече обхвана и ДКЦ-тата.

Ситуацията в ДКЦ-тата

В 11-то например от месец насам имат 2-ма лекари, излезли по собствено желание в неплатен отпуск. А екипите от COVID-кабинетите признаха, че са преуморени.

„Само за 2 седмици през нас са минали над 500 души за тест, над 200 рентгенографии. Като имаме и немалка част платени пациенти”, обясни д-р Васил Василев, директор на 12-то ДКЦ, София.

Немалък процент от посетителите в COVID-зоната идват дори без симптоми на заразата. Идвали от страх.

За да не се злоупотребява, обаче пациентите пред COVID-зоните се делят - тези със симптоми и документ от лекар минават безплатно, а останалите - плащат. За да избегнат опашките, от ДКЦ-тата въведоха опцията за запазване на час.

„През онлайн платформата myhealth. Тези, които нямат възможност и достъп, могат да се обаждат на телефоните на регистратурата на ДКЦ-то”, обясни Таня Евтимова, директор на 11-то ДКЦ в София.

Проверка показва, че средно 30% от пробите в COVID-зоните се оказват положителни. Част от тях не влизат автоматично в системата, защото не са PCR.