„Факт е, че България беше на първите места по смъртност от COVID-19 през последните дни. Това е нежелана позиция, а страната ни навлезе в най-тежката фаза на пандемията. Именно това е причината мерките вече да се различават от взетите през лятото.“ Това заяви доц. Ангел Кунчев пред медиите.

Той добави още, че единствената цел на здравните власти е да прекратят тренда за увеличаващи се болни.

„В света се натрупа достатъчно опит. Най-важният показател, обаче остава спазването на конкретни мерки.

Виетнам, Нова Зеландия, Австралия, Япония и Китай са първенците в света. Там дори няма дискусия по наложените мерки.“, обясни специалистът.

Той добави, че на 21-ви декември ще започне разхлабване на мерките, но те категорично няма да отпаднат изцяло.

"Най-амбициозният план е да ги намалим с 30-35%.", каза той.

Ето ги и новите от тях

От днес в 23:30 до 21 декември започват да действат новите мерки срещу разпространението на коронавируса у нас. И така - преустановява се обучението за всички ученици от 1-и до 12 клас, както и всички извънкласни дейности.

Всички висши училища също спират присъствените си занимания.

От днес затварят и детски градини, и ясли, както и детските центрове. Спират се и груповите културно-развлекателни мероприятия.

Изключение са театрите, но при заетост до 30% и спазване на противоепидемичните мерки. Фитнес центровете, както и всички заведения за хранене също спират работа.

Последствията за бизнеса

А днес, часове преди да бъдат затворени моловете, се очакват опашки в търговските обекти. Причината - последен ден, в който може да се пазарува преди коледните празници.

Много магазини са обявили официално черен петък с промоции и намаления. Те ще работят с удължено работно време.

За да оцелеят в кризата, от бранша се ориентират към онлайн поръчки, които обаче се очаква да са твърде много и фирмите да не смогнат с доставките.

Кмет с коронавирус

И кметът на Стара Загора Живко Тодоров се срещна с коронавируса. В момента той се лекува в дома си.

За симптомите и лечението, но и за негостига на медици в общинските болници и какви са мерките в града, който управлява?

„Вчера световноизвестният български тенор Камен Чанев изгуби битката с вируса, а той се лекуваше именно в болницата в Стара Загора.

С положителен тест съм от няколко дни. Чувствам се добре и се лекувам вкъщи.

Почувствах неразположение и болки в мускулите. Имах температура и изгубих обонянието си.“, разказва Тодоров.