Новият вътрешен министър на България призова официално протестиращите по площадите да спазват правилата стриктно, за да няма ненужни проблеми с обществения ред.

„Ще се справим и с общонационален протест”. Това заяви новият вътрешен министър на България Христо Терзийски.

„Ако имахме организатор на протеста в София, който спазва закона и каже на тази дата ще направя мероприятие и ще затворя дадено кръстовище, щяхме да направим съвещание и ще знаем неговите намерения. Ако имаме предварителна информация, ще вземем мерки, така че едната страна да няма съприкосновение с другата. Тези, които протестират, да спазват правилата и да не влизат в пространството на останалите граждани.“ – призова Терзийски.

Ще има ли компенсации за българските полицаи

Терзийски коментира още и как полицаите ще бъдат компенсирани за извънредния им труд, който са полагали през цялото време на протестите в София и останалите градове.

„Първата ми задача беше да разговарям с полицейските синдикати. Една от темите беше ненормираното работно време. Нашите служители са два вида - тези които работят по график и тези на смени, на ненормиран работен ден.

Направихме бързи крачки към промяна в Закона на МВР, където да отпаднат норми, така че да ни позволят в цялост изплащането на извънработния труд. Специално досега те се компенсираха с 12 дни допълнително отпуска.

Финансовият министър пое ангажимента да ни бъдат отпуснати над 65 млн. лв. годишно. Надявам се промяната в закона да влезе в сила от 1 януари 2021 г.”, каза още министърът на вътрешните работи.

„Работата ми на полицай ме е научила да взимаме бързи решения. Отношенията ми с Младен Маринов са и колегиални, и приятелски.

Не съм се колебал, защото знам, че системата на министерството е подредена и работи достатъчно добре. Не съм влязъл още „в кожата на политик", още съм си полицай.”, коментира откровено Терзийски.

Държан ли е изкъсо приемиерът

На въпрос дали МВР проверява кой има достъп до помещенията, които се обитават от премиера, Терзийски обясни, че министерството не се занимава с подобни казуси.

Терзийски коментира и напрежението край парк „Росенец”, където също имаше доста протестни действия преди по-малко от месец.

„Бях там, на мястото, като полицейски ръководител, за да планираме мерките за сигурност. Това не са сгради, които можеш да обезпечим лесно.

Не беше толкова мирно и тихо. Имаше доста обидни реплики от едната към другата страна.”, каза вътрешният министър.

Той, обаче, смята, че служителите на реда са се справили безупречно и там, така че е нямало място за притеснения.