Няколко селскостопански животни в района умряха само минути, след като са пили от водата, намираща се в реката.

До обяд се очакват резултатите от пробите на водата, които са взети от река Марица край Димитровград. Районните екослужби са под тревога заради сигнал за замърсяване.

През вчерашния ден няколко селскостопански животни умряха само няколко минути, след като пили от реката. Заради инцидента е спряно водоподаването на цели 51 населени места.

"Вчера през деня краварят прибра животните. Те пият вода от това място всеки ден. Според краварят 10-15 минути, след като са пили вода, животните са умрели. Никога досега не са умирали животни така масово", сподели животновъдът Стоян Господинов, чиито животни загиват след като са пили от токсичната вода в реката. Той заяви, че ще чака експертизите и до последно ще търси правата си от съответните служби.

Мнението на службите

Директорът на главна дирекция "Пожарна безопасност" Николай Николов пристигна лично на мястото късно снощи, за да провери от първо лице какво се случва с потърпевшите.

"Колегите, които водят досъдебното производство, ще кажат какво точно се е случило. Вече има доста събрана информация. Кризисният щаб и Общината направиха всичко възможно, за да не се предизвика паника, която е напълно възможна заради гледката.

Очакваме след 10 часа да излезе първичният анализ на пробите, за да разберем какво точно се е случвало. Хубавото е, че не е намерена умряла риба по течението на реката", обясни на хората той.

Авария в тръба от газопровода между България и Гърция

Авария прекъсна транзитния газопровод от България към Гърция. Инцидентът е станал в района на Кулата. От спуканата тръба са изпуснати минимални количества газ, които според експерти не са опасни.

Няма пострадали хора, но на мястото на инцидента започна официален.

Аварията е станала малко преди 8 сутритна. Тръбата се пука на два километра от село Кулата и само на метри от Петрун Панчев, който по това време е в овощната си градина и върши ежедневните си задачки.

"Един тътнеж, като силно земетресение и след няколко секунди - взрив. Пушекът се вдигна, всичко се тресе, абе направо земетресение, една-две минути погоря, и така, тъмен пушек, после бял пушек - викам това е газ, това ако е котловина, ако е наситена, става опасно.", споделя той.

Заради огромното налягане в тръбата тонове кал и земна пръст са се вдигнали във въздуха под влияние на взрива.

„Понеже налягането в високо, при самото изпускане на газта се изхвърля почвата. Защитната система е заработила веднага.

Такива аварии се случват – не е някаква аномалия. За щастие, обаче, не е имало никой наблизо. Знаете, природният газ е по-лек от въздуха и се е изпарил веднага в атмосферата”, разказа Павлин Иванов, началник на компресорна станция – Петрич.