„Коментира се пакет от антиинфлационни мерки. Има създадена работна група за това. Най-важното е да спазим препоръките на МВФ, тоест тези мерки да бъдат правилно таргетирани спрямо уязвимите групи.“

Това заяви съветникът на финансовия министър Любомир Каримански в коментар на идеята да се отпуснат 172 милиона лева под формата на пакет от антиинфлационни мерки. 

Очакваме решение до края на седмицата

„Става дума за подпомагане на хората за пътуванията с градския транспорт. Мисли се и за подпомагане за отоплението през зимните месеци и подпомагането на бюджетите на домакинствата във връзка с енергийната криза.”, подчерта той.

Той прогнозира, че през тази година инфлацията ще бъде под 10 процента.

„Смятам, че увеличаването на лихвените проценти от БНБ и кредитните институции, ще намали леко потреблението и този хъс към ипотечните кредити, който се наблюдава в момента.

Надявам се, че още през първото тримесечие ще станем свидетели на поетапно намаляване на инфлацията”.

Каримански коментира и увеличаването на минималната работна заплата.

„Проблемът е много комплексен. Да, има нужда от увеличаване на минималната заплата.

Вероятно сумата от 780 лева отговаря на увеличаването за цялата 2022 година. Ако погледнем целогодишното повишение – то е малко над ръста на инфлацията за миналата година.

Но трябва да приложим адекватна формула и към българския бизнес. Тоест да съблюдаваме ръста на икономиката с увеличаването на минималната работна заплата.

Има дисбаланс. Защото не наблюдаваме чак такъв ръст на икономиката през последните няколко месеца”.

Ще подкрепи ли БСП програмата на ПП

Президентът Румен Радев ще  връчи втория мандат за съставяне на правителство на „Продължаваме Промяната”. Държавният глава ще даде папката на номинирания за премиер акад. Николай Денков.

„От три месеца прогнозираме какво ще се случи и прогнозата беше, че ако има някакъв шанс в този парламент, той е с третия мандат. Вероятността да се направи кабинет с втория беше най-минимална и тя остава такава.

Може би, ще се опитат да извървят всички крачки, за да демонстрират, че се опитват да намерят съгласие. Още отсега се вижда, че няма достатъчно подкрепа за „Продължаваме Промяната”.

Днес Изпълнителното бюро на БСП и ръководството на ПГ на „БСП за България“ ще обсъдят на съвместно заседание проекта за декларация, предложен от „Продължаваме Промяната” и ще решат дали ще бъде подкрепен в Народното събрание.

„Веднага след изборите на 02.10 Националният съвет на БСП взе решение да не се подкрепя правителство с мандат на ГЕРБ, ДПС и „Възраждане“.

Той упълномощи група за преговори при мандат на останалите партии в парламента.”, уточняват от левицата.